ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предсъборната подготвителна среща в Швейцария на Предстоятелите на Поместните православни църкви продължава

25 януари 2016 12:14, Отдел "Връзки с обществеността"
Съборна св. Литургия в Шамбези

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в съборна света Литургия, во главе с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с Предстоятелите на Поместните православни църкви. В богослужбата взеха участие и Александрийският патриарх Теодор II, Йерусалимският патриарх Теофил III, Руският патриарх Кирил, Грузинският патриарх Илия II, Сръбският патриарх Ириней, Румънският патриарх Даниил, Кипърският архиепископ Хризостом II, Албанският архиепископ Анастасий, митрополитът на Чешките земи и Словакия Ростислав и Илийският митрополит Герман от Гръцката православна църква. Сред служещите бе и архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ. Молитвено участие взеха делегатите на Поместните православни църкви.

Светата Литургия бе отслужена в храм "Св. апостол Павел" в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези, Швейцария, в рамките на Предсъборната подготвителна среща на Предстоятелите на Поместните православни църкви под председателството на патриарх Вартоломей, която бе свикана от 21-ви и ще продължи до 28-ми януари т.г.

При откриването на заседанията Негово Светейшество патриарх Неофит приветства председателстващия патриарх и участниците в срещата с думите: „Ваше Светейшество, Ваши Светейшества, Ваши Блаженства, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, възлюбени в Господа отци и братя в Христа,

Всесърдечно и искрено ви приветстваме с братско в Христа целувание по случай заседанията на Синаксиса на Предстоятелите за подготовката на Светия и Велик Събор на Православната църква, който се провежда от 21 до 28 януари 2016 г. в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези - Женева.

Нашият взор е насочен към Всеподателя Бога с молитва и старание да изпросим Божията помощ за здраве и успех в разискванията по така важните въпроси на св. Православие, както и със съставянето на регламент и дневен ред за провеждането на дългоочаквания с надежда Свят и Велик Събор на Православната църква. Като осъзнаваме дълбоко колко голям е интересът на всеправославната общност към провеждането на Събора, няма как да не подчертаем необходимостта не само от единогласие и единомислие на всички Православни църкви, но и реално да изтъкнем изключителната потребност за съществуването на действително и същностно единство между всички наши сестри Църкви.

С вяра в Бога, ние и архиереите на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, винаги сме се старали да проповядваме Словото Божие и конкретно думите на Спасителя: „Който иска да бъде пръв, нека бъде най-последен от всички и на всички слуга” (Марк. 9: 35).

Молим Бога, Подателя на мира, от Когото е всяко добро даяние и всеки съвършен дар, да изпрати върху нас Своята преизобилна благодат, та в единомислие, любов, взаимно уважение, търпение и разбирателство да изпълним високоотговорните задачи, които са ни възложени от Църквата Христова. „Имайте в себе си сол, и мир имайте помежду си” (Марк. 9:50)."

Заседанията продължават и ще приключат с официално комюнике. Срещата в Шамбези бе свикана, за да излезе с решения по въпроси, свързани с подготовката на Светия и Велик Събор, който се очаква да бъде свикан през тази година.

Текст: Александра Карамихалева, нач.-отдел "Връзки с обществеността"

 

 

Снимки

Съборна св. Литургия в ШамбезиСъборна св. Литургия в ШамбезиСъборна св. Литургия в ШамбезиСъборна св. Литургия в Шамбези
« предишна новинаследваща новина »