ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес празнуваме св. Григорий Богослов

25 януари 2016 17:34, Софийска митрополия
 Браницки еп. Григорий

„Св. Григорий Богослов да бъде на всички помощник, закрилник, да бъде молитвен ходатай пред лицето Господне на всички, които търсят Бога. Нека той да дарува на всички пастири и архипастири ревност в тяхното служение, каквато имаше самият той. Да бъдат образец за евангелския пастир, който не изоставя своето стадо, а напротив - брани и защитава своето паство. Да пазим истинското Христово учение и по никакъв начин да не го заменяме, да не го изкривяваме и да не го изопачаваме! Нека по неговите молитви всички заедно, подкрепяйки се и основавайки се на Словото Божие, да вървим към небесното царство!“ - това каза днес викарният еп. Григорий след празничната литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, в деня когато честваме неговия небесен покровител – св. Григорий Богослов, архиепископ Константинополски.

Негово Преосвещенство възглави празничната литургия в катедралния храм, след като бе тържествено посрещнат в притвора от множество столично духовенство.

Край св. Трапеза заедно с него застанаха софийският протосингел - ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство во главе с председателя ставр. ик. Мина Минчев, ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятели на столични храмове и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Да почетат светеца богослов и да бъдат съпричастни към духовната радост на владиката, в храма дойдоха митрополитски и синодални служители, общественици. Особено тържествено звучаха песнопенията, изпълнени от катедралния мъжки хор, които прекрасно се допълваха от възгласите на петимата дякони, които в изряден ред участваха и правеха още по-благолепна църковната богослужба.

По време на свещеническото причащение слово за живота и дейността на св. Григорий Богослов произнесе протойерей Кирил Попов. В него той подчерта изключителния принос на светителя за развитието на богословската наука.

В края на св. Литургия викарият получи от името на духовенството и богомолния народ на Софийска епархия поздравление и красив букет от рози по случай именния си ден, поднесени от ставр. ик. Ангел Ангелов.

Цялото поздравиттелно слово може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/736-dnes-praznuvame-sv-grigorii-bogoslov

След тържественото многолетствие еп. Григорий лично раздаде нафората и получи многобройни благопожелания за здраве и духовни успехи.

На многая и благая лета, преосвещени владико Григорие!

Подробен фоторепортаж може да видите на Официалния сайт на Софийска епархия:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/736-dnes-praznuvame-sv-grigorii-bogoslov

 

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »