ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Владиката Фотий е против регистрирането на Хърватска православна църква

15 март 2010 12:07, Българска Патриаршия
Загреб

Белград. Владиката на Далмация Фотий търси помощ от хърватския президент срещу регистрирането на Хърватска православна църква, пише „Глас явности”. Митрополитът на Далмация е изпратил писмо до президента на Хърватия Иво Йосипович да не позволява опита за регистрацията на Хърватска православна църква.

Владиката Фотий напомня, че подобен опит е бил направен по времето на Втората световна война, когато на територията на Хърватия съществува усташката държава. Според Фотий, през 1942 г. именно Анте Павелич, смятан в Сърбия за военнопрестъпник, прави опит да регистрира Хърватска православна църква, нещо което се повтаря и днес.

В хърватския град Задар днес беше основана т. нар. Хърватска православна църква за „хърватски православни християни, които не искат да се уеднаквят със сърбите", предаде "Радио Телевизия Република Сръбска". По последни данни в Хърватия има около 15 000 „хърватски православни християни”. Инициаторите на проекта обясняват, че в страната живеят много православни християни, които не искат да се уеднаквяват със сърбите, заради което настояват за своя автокефална православна църква в Хърватия.

 

По информация от агенция "Фокус"

 

 

« предишна новинаследваща новина »