ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Годишнина на църковната трапезария към храм "Св. Йоан Рилски", гр. Търговище

15 март 2010 13:06, Варненска и Великопреслaвска митрополия
"Който сее щедро, щедро ще пожъне."

Християнската любов към ближните има за своя необходима проява милосърдието. Този, който обича истински ближния си, като го види в нужда и страдание, се стреми да го подпомогне.

Любов, която остава бездейна тогава, когато ближният се нуждае от помощ и подкрепа, е измамна, фалшива. „Само делото – пише Гьоте – доказва силата на любовта”. Най-красивият плод на християнската любов към ближните е християнското милосърдие. Чрез него християнската любов към ближните показва своята сила и своето превъзходство пред хуманността и филантропията, която най-често се изразява само във въодушевени декларации и съвсем рядко в истински дела на милосърдие.

Една от основните задачи на Църквата е облекчаването съдбата на бедните и нуждаещите се. Днес тя трудно може да проведе благотворително дело, поради тежкото финансово състояние, в което се намира. Но благодарение на милосърдни християни родната ни Църква изпълнява част от социалната си роля, за която е призвана.

През 1997 г. по идея на църковния настоятел Пламен Ангелов при храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище създадохме благотворителна трапезария за бедни и немощни наши съграждани, които получават топла храна всеки ден. Тя беше открита на 14 март с водосвет.

Редовните щедри дарители, с които започнахме издръжката на трапезарията, бяха Григор Иванов, който и до днес продължава да дава своята лепта, Петко Матеев, Енергия АД. По-късно се явиха и други дарители с еднократни дарения – Община-Търговище, Колю Георгиев, д-р Йордан Симеонов, Надежда Желязкова, Янка Бахчеванова, Стефан Матеев.

Към този момент трапезарията обгрижва 70 човека и се издържа от трима дарители – Григор Иванов, Пламен Ангелов и Николай Даскалов, а фирма „Хлебопроизводство и сладкарство” с директор Пламен Господинов дарява всеки ден хляба за трапезарията. Тези дарители проявиха християнско благоразумие, подпомагайки действително нуждаещите се и за тяхна полза, с „плод на щедрост, а не на скъперничество”, защото, „който сее скъдно, скъдно ще пожъне, а който сее щедро, щедро ще пожъне”.

Бог да благослови тези наши дарители, за да може да поддържаме трапезарията, докато има нужда!

Текст: Иконом Славчо Проданов, Архиерейски наместник - гр.Търговище

 

 

Снимки

"Който сее щедро, щедро ще пожъне.""Който сее щедро, щедро ще пожъне.""Който сее щедро, щедро ще пожъне.""Който сее щедро, щедро ще пожъне.""Който сее щедро, щедро ще пожъне."
« предишна новинаследваща новина »