ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Трисветители в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"

30 януари 2016 04:30, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий" - София

На 29 и 30 януари 2016 г. столичният храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) с всенощно моление и пение посрещна своя втори храмов празник - Св. Трисветители.

Северният престол на храма е посветен на тримата свети отци на Църквата – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст - богословите на Троичния Бог, които опазват Църквата от еретическите зарази и днес също тъй грижовно и отечески ни призовават да живеем в изрядната и спасителна вяра - православната!

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 29 януари 2016 г. от 23,00 ч. в храма бе отслужено бдение (Велика вечерня с Утреня) в навечерието на Събора на св. Трисветители. То бе оглавено от софийския викарий Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий. Съслужиха му софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, председателят на храма ик. Александър Георгиев, ик. Василий Сарян - н-к на отдел "Синодални имоти" при Св. Синод, и дяконите Васил Танев и Симеон Змейков. Молитвено в бдението участва и храмовото духовенство в лицето на свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методий Корчев, както и духовенство от Софийска епархия. На клироса вещо и в продължение на цялата нощ до ранни зори изпълненията на източноцърковните песнопения ръководеше свещ. Любомир Янъков, ръководител на певческата школа при храм "Св. св. Кирил и Методий". Той бе братски подпомаган и от и.д. игумен на Германския манастир "Св. Йоан Рилски" йеромонах Пимен по време на бдението, както и от о. Иван, ведно с всички певци от школата. Владика Григорий, носещ името на един от тримата светители - св. Григорий Богослов, освети принесеното петохлебие, което в края на празничните богослужби бе раздадено на вярващите за здраве, благоденствие и освещение.

Многократно прозвучаха химни в чест на св. Трисветители, през цялата нощ всички присъстващи в храма отправяха топли молитви към прославените от Бога трима огнени проповедници на Истината.

Последвалата св. Литургия бе възглавена от ик. Александър Георгиев в съслужение с йеромонах Пимен и дякон Симеон Змейков. Църковните певци останаха на клироса до края на празничното богослужение, което приключи с раздаване на нафора от председателя о. Александър непосредствено пред мощехранителницата, поставена за поклонение в центъра на храма. В нея християните можаха да видят и почетат частици от св. мощи на св. Трисветители, св. Николай Мирликийски Чудотворец, св. Григорий Палама и св. Нектарий Егински. Това бе скъп дар, донесен за отбелязването на храмовия празник от ик. Василий Сарян, председател на столичния храм "Преображение Господне".

О. Александър произнесе назидателно слово за примера на единомислие във вярата и любовта, който трябва да взимаме от богопросветеното и просвещаващо дело на св. Трисветители. Той поздрави всички, допринесли за тържественото настроение в храма, благопожела на участвалите в богослуженията по молитвите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст Бог да ни помага по пътя, водещ към наследяване на Божието царство!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Храм "Св. св. Кирил и Методий" със своя Енорийски център и многобройните курсове и школи, работещи в него, е един от най-развитите духовно-просветни центрове на БПЦ, благодатно имайки за свои патрони светите Кирил и Методий - просветителите на нашия народ, както и светите три стълба на Православието - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

По техните молитви Бог да дарува на всички духовници, преподаватели и служители, трудещи се при храма, много благодатни сили за нови успехи и приобщаване към Църквата на още и още търсещи Истината хора.

Честит празник на всички богословски и катехизически училища, на преподавателите и учащите в тях - да напредват в спасителното познание и споделяне на истината за Божията воля, в оделотворяването на чистата православна вяра и в подвизаването в Христовата любов! Амин.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Храм "Св. св. Кирил и Методий" - СофияБраницки еп. ГригорийИк. Александър Георгиев - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий"Браницки еп. ГригорийСв. мощехранителницаСв. Василий Велики и св. Григорий Богослов в храмовата абсидаСв. мощехранителницаСв. Йоан ЗлатоустДякон Васил Танев и дякон Симеон ЗмейковГоспод Иисус Христос Епископският жезълВсенощно бдение за Св. ТрисветителиЕп. Григорий и о. АлександърПетохлебиетоо. Любомир с неговите курсистки по източноцърковно пениеНа десния клиросИк. Александър В. ГеоргиевО. СтилиянО. МетодийВелик вход на св. ЛитургияИподякон ИванО. Александър и йером. ПименО. Александър и о. МетодийО. Александър раздава нафораО. Александър раздава нафораХрамовите витражни кръстовеЕнорийският център при храм "Св. св. Кирил и Методий"Храм "Св. св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »