ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в чест на св. Трисветители в Богословския факултет на СУ

31 януари 2016 07:13, Софийска митрополия
Празнична вечерня в чест на св. Три светители

На 30 януари честваме празника на св. Трисветители - св. Василий Кесарийски (†379 г.), св. Григорий Назиански (†390 г.) и св. Йоан Златоуст (†407 г.).

Този ден висшите православни богословски школи честват като свой втори храмов празник. Още в навечерието на празника, Софийският богословски факултет „Св. Климен Охридски” влезе в радостта на празника с отслужването на архиерейска вечерня и петохлебие. Тя бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. В съслужение с него бяха ефимерият на параклиса о. Сава Кокудев и свещеници гости.

Молитвено участие взеха деканът на Богословския факултет доц. д-р Ал. Омарчевски, зам.-деканите, преподаватели, студенти и гости.

На певницата вечерното моление, отправено към Бога и Тримата св. богослови, които имат изключителен принос за историята на Църквата и църковното богословие, огласиха студенти и преподаватели, сред които бе протопсалт Иван Праматаров.

В края на празничното бдение митрополит Йосиф поздрави изпълнилите академичния параклис с настъпващия празник и с присъщото си красноречие сподели своите мисли за обучението на кадрите на Българската православна църква, които както подчерта: „ оттук излизат и ще излизат светителите на нашата родна църква!" Той каза, че Българската православна църква също желае да има епископи като св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст и пожела на цялата академична общност да има техния устрем към богословието и добри плодове на Господнята нива.

Деканът доц. д-р Александър Омарчевски приветства синодалния архиерей и му благодари, че е верен приятел на Богословския факултет и когото винаги с радост очакват.

Дълго време след богослужбата преподавателският състав беседва с митрополит Йосиф по актуални за Църквата въпроси, а той подчертаваше, че те, хората, които основно се занимават с богословската наука, са много нужни за духовниците, които трябва да вземат важни решения по въпроси, поставени от съвременния свят.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/747-praznichna-vechernya-po-sluchai-praznika-na-sveti-tri-svetiteli-v-bogoslovskiya-fakultet

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в чест на св. Три светителиПразнична вечерня в чест на св. Три светителиПразнична вечерня в чест на св. Три светителиПразнична вечерня в чест на св. Три светители
« предишна новинаследваща новина »