ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Трисветители в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

31 януари 2016 07:15, Софийска митрополия
Празникът на св. Трисветители в Богословския факултет

Денят на св. Трисветители - 30 януари - се чества като празник на богословската наука и духовните школи. На този ден с духовно тържество празнува и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Празникът е установен през 1936 г. по решение на Първия събор на висшите православни богословски школи от цял свят, състоял се в гръцката столица Атина.

Преподаватели, настоящи и бивши студенти на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за пореден път се събраха под купола на академичния параклис, за да отдадат заедно чест и възхвала на небесните покровители на богословската наука - великите светители и вселенски учители на Църквата св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

В празничния ден бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужението.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/748-praznichna-sv-liturgiya-po-sluchai-praznika-na-sv-tri-svetiteli-v-bogoslovski-fakultet

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултет
« предишна новинаследваща новина »