ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Начало на сътрудничество между богослови и енорията на храм „Св. Параскева”

31 януари 2016 07:17, Софийска митрополия
Среща на богослови с енорията на храм „Св. Параскева”

В празничния за богословите ден – 30 януари, деканското ръководство, преподавателският състав, служителите и студенти на Богословския факултет „Св. Климент Охридски” се срещнаха с енорията на столичния храм „Св. Параскева”.

Инициативата за тази среща възниква спонтанно след като духовници и преподаватели споделят, че липсва тясна връзка между тях, която би подпомогнала по-успешното изпълнение на тяхната обща работа на Божията нива - да ограмотяват, образоват и приобщават християните към църковния живот, едните като преподаватели във висшата богословска школа, а другите като духовни пастири и организатори на енорийския живот. Така се е оформила идеята преподаватели и студенти да гостуват в различни столични енории и по този начин да се установят връзки на сътрудничество между младите богослови и енориите в столицата. Споделяйки своя опит, те да създадат възможности за нови енорийски инициативи, в които да се включват и студенти богослови.

Началото бе поставено в Деня на висшите богословски школи – празника на св. Трисветители, с вечерно богослужение в столичния храм „Св. Параскева”. То бе отслужено от храмовото духовенство во главе с предстоятеля протойерей Йоан Чикалов и ефимерия на академичния параклис свещеник Сава Кокудев, като на певницата застанаха преподавателите по църковна музика в БФ.

В края на вечернята протойерей Йоан Чикалов подробно запозна присъстващите с разнообразната дейност, която организира храмът, като акцентира на осъществената социална и благотворителна дейност. Той сподели за образователните инициативи, реализирани от духовенството с помощта на фондация „Дарби”, които имат челно място в културните прояви на столицата, а именно - в Детския фестивал за църковна музика „Осанна във висините”. Като благодари на присъстващите за тяхната съпричастност, отецът благопожела успешна съвместна работа.

От името на деканското ръководство доц. д-р Ивайло Найденов благодари на храмовото духовенство за желанието им за сътрудничество с преподавателите и студентите на БФ и изрази надеждата, че този „интересен контакт” ще доведе повече хора в неделното енорийско училище и ще насочи повече млади хора към духовната Алма матер, където могат да се обучават и образоват в богословската наука. „Това е първата стъпка към общата работа и съвместно живеене” - каза преподавателят и прикани разговорите да продължат в неформално общуване.

Духовенство, ръководство, преподаватели, студенти на БФ и енориаши се разделиха с упование за продължение на това добро начало и с надеждата за богати плодове от общото сътрудничество.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/751-nachalo-na-satrudnichestvo-mezhdu-bogoslovi-i-enoriyata-na-hram-sv-paraskeva

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »