ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник на Унгария във Видин

15 март 2010 22:22, Видинска митрополия
Националният празник на Унгария във Видин

На 15 март Унгария отбелязва своя Национален празник, който по традиция достойно се чества и в старопрестолния град Видин.

Видин, както се вижда, въпреки липсата на информация за достойнствата и постиженията му сред обществото ни, се нарежда на видно място между българските градове, които са събуждали патриотичния дух не само в България, но и по света.

От историята виждаме, че Видин по време на трудности и освободителни войни се е вписал в книгата на свободата като град на демокрацията, истината и правдата.

В този дух, днес, когато Унгария чества своя Национален празник, дълбокото преклонение на унгарския народ се пренася в България и към престолния Видин.

Поводът за това преклонение, почит и любов е достойното поведение на дедите ни към бележития унгарец, държавник и революционер Лайош Кошут.

След разгрома на унгарската революция, през 1849 г. Лайош Кошут емигрира заедно с около 6000 свои сподвижници в днешните български земи.

Той пристига в пределите на Османската империя и се установява във Видин, където пребивава три месеца през периода август-ноември 1849 година.

По този повод на 15 март бе организирано тържество с поднасяне на венци и цветя пред паметника на великия патриот на Унгария в двора на къщата, където е отседнал Кошут при пристигането си във Видин.

На празника по отбелязването на Националния празник на Унгария и за да поднесе цветя пред паметника на Кошут бе и Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

На почетната церемония взеха участие и Величкият епископ Сионий, както и духовници от светата митрополия.

Откриването на събитието, от името на кмета на Община-Видин инж. Румен Видов, направи г-жа Иванела Андреева, главен секретар на Общината.

Думата бе предоставена и на Нейно Превъзходителство г-жа Юдит Ланг, посланик на Република Унгария в България.

Г-жа Ланг изрази благодарност и задоволство от името на целия унгарски народ за гостоприемството и помощта, която видинчани са оказали на Кошут и на всички негови сподвижници, изиграли важна роля за свободата на родината й.

Под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър пред паметника на Кошут, венци и цветя поднесоха митрополит Дометиан, г-жа Ланг, официални гости, обществени и други организации, както и деца от видинските училища.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Националният празник на Унгария във Видин - Барелеф на Кошут във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във Видин - Къщата, където е отседнал през 1849 г. Кошут.Националният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във Видин - Населниците на къщата където е отседнал Кошут.Националният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във Видин - Лайош Кошут
« предишна новинаследваща новина »