ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден във Винарна „Рупци“, гр. Видин

01 февруари 2016 14:52, Видинска митрополия
Трифоновден във Винарна „Рупци“, гр. Видин

На 1 февруари Църквата се прекланя пред паметта на св. мъченик Трифон. Според стародавна традиция този светец тържествено се почита от лозари, винари и градинари, които го имат за свой небесен закрилник, покровител и молитвеник пред Бога за трудовете им.

По покана на собствениците на винарна „Рупци” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, духовници от Видинска митрополия и гости посетиха лозовите насаждения на винарната, намиращи се в пределите на с. Рупци в местността „Кутига“.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан в съслужение със своя викарий, Белоградчишки епископ Поликарп, отслужи водоосвещение и се помоли Бог да благослови лозовия масив, да направи трудовете на домакините изобилни и доброплодни и сърцата на всички питаещи се от лозовия плод щастливи и благодарни Богу.

По стара традиция, след молитвеното последование, лозята символично бяха зарязани от митрополит Дометиан и от собствениците на винарна „Рупци”, както и от много други високопоставени гости и приятели.

Митрополит Дометиан в своята проповед и приветствие към собствениците на лозовите насаждения и гостите на тържеството подчерта важността от Божието благословение и мир, чрез които се постига всяко дело за полза на хората и за тяхно спасение. Той изтъкна също така, че гроздето е плод, който радва и весели сърцето на човека, затова с мъдрост, разум и достойнство да се ползваме от него, за здраве и духовни сили.

В празника Трифоновден участие взеха танцьорите от фолклорна студия „Северняци“, гр. Видин, които изпълниха народния обичай по зарязване.

След тържествената церемония по зарязването на лозята всички гости отидоха във винарна „Рупци”, където бе извършено от епископ Поликарп водоосвещение за здраве и благословение и бе дадена празнична почерпка и обяд за гостите на винарната, уважили празника.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Исаак

 

 

« предишна новинаследваща новина »