ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БПЦ - В ОЧАКВАНЕ НА КАНОНИЗАЦИЯТА НА АРХИЕП. СЕРАФИМ СОБОЛЕВ. Българската делегация пристигна в Москва

02 февруари 2016 09:40, Българска Патриаршия
Митр. Йоан, еп. Арсений, архим. Теоктист и архим. Филип в Москва

Живеем в дивни и благословени от Бога години, които Той ни дарява за укрепване на нашата вяра и за напредък по пътя на спасението!

През 2011 година Трисветият Бог ни удостои да преживеем канонизацията и прославлението от страна на БПЦ на светите Баташки мъченици и светите Новоселски мъченици - българските светии, отдали в самия край на турското робство живота си за св. Православие и за свободата на България.

Само пет години по-късно - през настоящата 2016 година - Българската православна църква и православните българи сме в трепетно очакване на нова канонизация - този път на руски светител, преживял най-благодатните години на своето служение в България и оставил своя пример за вярност към Христа и Църквата и за спасяваща любов и дивна пастирска грижа към хората.

АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ СОБОЛЕВ (1881-1950)

Днес, 2 февруари 2016 г. Архиерейският събор на Руската православна църква започва своите заседания в Москва. Утре, 3 февруари, той ще разгледа въпроса за канонизацията на архиеп. Серафим Соболев, Божия угодник, който сбра вярата и усилията на две църкви - РПЦ и БПЦ - за да стане неговата канонизация общо дело, което в духа на святото му служение да бъде дело на мира, дело на истината, дело на единомислието и любовта, дело за православно свидетелство в света и за прослава на Божието име!

По този повод в неделя, 31 януари, по покана на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, делегацията на Българската православна църква пристигна в Москва. В състава й са Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений. Те ще участват утре в заседанието на Архиерейския събор на РПЦ, посветено на разглеждането на въпроса за канонизацията на архиеп. Серафим.

В първия ден от пребиваването си в Москва делегацията на БПЦ посети Покровския манастир, където се поклони на св. мощи на св. блажена Матрона Московска. Българските архиереи се придружават от Негово Високопреподобие архим. Теоктист - постоянен представител на БПЦ при Московския и на цяла Русия патриарх. Те са в постоянно сътрудничество и общение с Негово Високопреподобие архим. Филип Василцев - предстоятел на Руския храм-подворие в София "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", където се покои тялото на приснопаметния владика Серафим Соболев. Архим. Филип положи изключителни усилия за придвижването на въпроса за неговата канонизация.

На 1 февруари 2016 г. митрополит Йоан и епископ Арсений съслужиха на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по време на св. Литургия в храм "Христос Спасител" в Москва. Тя бе възглавена от патриарх Кирил и отслужена от него в интронизационните му одежди по случай 7-годишнината от неговата патриаршеска интронизация.

(Подробности можете да видите в: http://www.patriarchia.ru/db/text/4363247.html

http://www.patriarchia.ru/db/text/4363264.html - снимки

http://www.patriarchia.ru/db/text/4363818.html - видео)

Всички православни българи с духовен трепет очакваме утрешния ден и се молим Бог да ни милува по молитвите на Неговите светии, да ни просвещава със Своята светлина, да ни води в Своята правда, да ни изцелява и спасява със Своята любов.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Руско подворие - София, www.patriarchia.ru

 

 

Снимки

Делегацията пристига в Покровския манастирМитр. Йоан се покланя при св. мощи на св. блаж. Матрона МосковскаПразничната св. Литургия в Москва Московският и на цяла Русия патриарх КирилАрхиеп. Серафим Соболев
« предишна новинаследваща новина »