ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДЕЯНИЕ НА АРХИЕРЕЙСКИЯ СЪБОР НА РПЦ И СВ. СИНОД НА БПЦ-БП ЗА КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

05 февруари 2016 16:25, Българска Патриаршия

Публикуваме официалното решение на Архиерейския събор на РПЦ и Св. Синод на БПЦ-БП от 3 февруари 2016 г., взето в Москва, за канонизирането на дивния Божи угодник св. Серафим Соболев, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец. Неговите св. мощи почиват в криптата на Руската църква в София "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", храм-подворие на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

През ХХ в. на Руската православна църква и на обгрижваните от нея народи бе съдено да преминат през огненото горнило на тежки изпитания: революции, войни, всевъзможни лишения и скърби, гонения срещу вярата, екзекуции, затвори и заточения.

Голям брой от нашите сънародници се оказаха в емиграция или в изгнание. Сред голямото изпитание чрез скърби (2 Кор. 8:2) далеч от родината, в атмосферата на непознат език и култура, често в труд и мъка (2 Кор. 11:27) те не са били сломени от обстоятелствата на този свят, но са запазили православната вяра и верността си към Светата Църква. За това много са спомогнали архипастирите и пастирите, които, оказвайки се с паството си в емиграция, със самоотвержено подвижническо служение са подкрепяли вярващите, споделяйки с тях скърбите и радостите.

На особена почит в България е Богучарският архиепископ Серафим, който завършва жизнения си път през 1950 г. в София. Отдавайки без остатък любящото си сърце на повереното на грижите му словесно стадо, още приживе той запазва мирния плод на праведността (Евр. 12:11) и е белязан с благодатни дарове.

Криптата на храма „Св. Николай“ в София, където е погребан архипастирят, става място за поклонение за много жители на България и на идващите от други страни, на хора от различни националности и на различна възраст. Безкраен поток от нуждаещи се от помощ и утешение вече повече от 65 години се стича към гробницата на владика Серафим. Многото чудеса, ставащи след отправените към него молитви, свидетелстват за великото дръзновение, което той е придобил, ходатайствайки за паството си пред Божия престол.

Личността на архиепископ Серафим, верен син на Руската православна църква, станал духовен баща и наставник на руснаци и българи, по особен начин обединява Руската и Българската православна църква.

След като проучи внимателно жизнения път и архипастирския подвиг на архиепископ Серафим, извършващите се по неговите молитви чудеса и непрестанната всенародна почит към него, Освещеният Архиерейски събор на Руската православна църква в единомислие със Светия Синод на Българската православна църква, представен на настоящия Събор с благословението на Светейшия Българския патриарх Неофит от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Преосвещения Знеполски епископ Арсений, определя:

1. Да бъде причислен към лика на светиите Богучарският архиепископ Серафим (Соболев, 1881–1950) за общоцърковно почитане.

2. Честните останки на светител Серафим да се смятат за свети мощи и да им се отдава дължимата почит.

3. Да се състави специална служба на светител Серафим, архиепископ Богучарски, а докато бъде написана, да се служи по Общия Миней, по чина за светители.

4. Паметта на светител Серафим да се празнува на 13/26 февруари, в деня на неговото преставяне в Господа.

5. Да се изписват икони за поклонение на новопрославения светител съгласно определението на Седмия вселенски събор.

6. Да се напише житие на новопрославения светител Серафим, за да се назидават в благочестие чедата на Църквата.

7. От името на Освещения събор да се обяви на паството за благата и благодатна радост от прославата на новия угодник Божи.

8. Да се съобщи името на новопрославения светител на предстоятелите на Поместните православни църкви за включването му в списъка на светиите.

По предстателството и молитвите на светител Серафим, молещ се за Руската и Българската църква, за народите на Русия и България, Господ да укрепи православната вяра и да ни изпрати Своето благословение.

Амин.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Оригинал: http://www.patriarchia.ru/db/text/4367229.html

 

 

« предишна новинаследваща новина »