ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СВ. СЕРАФИМ СОБОЛЕВ: РЕШЕНИЯ НА СВ. АРХИЕРЕЙСКИ СЪБОР НА РПЦ И СВ. СИНОД НА БПЦ-БП

03 февруари 2016 12:16, Българска Патриаршия
Св. Серафим Соболев

3 февруари 2016 г., Москва

Внимателно изучвайки жизнения път и архипастирския подвиг на архиепископ Серафим Соболев, извършените по неговите молитви чудеса и несекващото всенародно почитание към него, Архиерейският събор на Руската православна църква единомислено със Св. Синод на Българската православна църква, представен на настоящия събор с благословението на Светейшия Български патриарх Неофит от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Преосвещения Знеполски епископ Арсений, определи:

Да бъде причислен към лика на светиите Богучарският архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950) за общоцърковно почитане. Честните му останки да бъдат считани за свети мощи и да им бъде отдавано дължимото достойно почитание. Да му бъде съставена специална служба като на светител. /Дотогава да се служи по Общия миней, по чина на светителите./ Паметта на светител Серафим да бъде празнувана на 13/26 февруари - в деня на неговото преставяне в Господа. Да му се изписват икони и да се отпечата житието му. Името на новопрославения светител Серафим Соболев да бъде съобщено на Предстоятелите на Поместните православни църкви за включване в числото на светиите.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Предстои да бъдете запознати с подробностите за канонизирането на св. Серафим Соболев след завръщането на българската делегация в София и след заседанията на Св. Синод на БПЦ-БП на 5 и 6 февруари.

Десислава Панайотова, гл. редактор

 

 

Снимки

Св. Серафим Соболев
« предишна новинаследваща новина »