ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИКОНА НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ - ДАР ОТ РПЦ ЗА БПЦ-БП

03 февруари 2016 14:05, Българска Патриаршия
Св. Серафим Соболев - иконата, дарена от РПЦ на БПЦ-БП

Днес, 3 февруари 2016 г., при голяма тържественост и в атмосфера на благоговейна радост, Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил от името на Руската православна църква дари на Българската православна църква-Българска Патриаршия в лицето на Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан скъпоценен дар: руска икона на канонизирания днес св. Серафим Соболев, архиепископ Богучарски.

Иконата на светител Серафим Соболев е изписана в иконописното ателие на Санкт-Петербургската духовна академия и представлява безценна придобивка-свещен символ на неразрушимото единство между РПЦ и БПЦ, между руския православен народ и българския православен народ, което ги въздига към Божия престол чрез свръзките на мира, чистата православна вяра и любовта в Христа.

След приключване акта на канонизация на светител Серафим Софийски Чудотворец дарената от РПЦ икона бе изнесена от залата за църковни събори при московския храм "Христос Спасител" от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполския епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит. Те бяха придружавани от Високопреподобния архим. Теоктист (Димитров) - постоянен представител на БПЦ при Московския и на цяла Русия патриарх. Неотлъчно с тях от руска страна бе Високопреподобният архим. Филип (Василцев), предстоятел на руския храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - подворие на Московския патриарх при Българския патриарх в София. Архим. Филип бе постоянен двигател и жива връзка между двете сестри-църкви по време на целия процес по подготовката и извършването на канонизацията на светител Серафим Соболев.

Придобитата от страна на БПЦ негова икона ще бъде донесена от Москва от българската делегация и предадена на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на предстоящото заседание на Св. Синод на БПЦ-БП в края на настоящата седмица.

~~~~~~~~~~~

СВЕТИТЕЛЮ ОТЧЕ СЕРАФИМЕ, МОЛИ БОГА ЗА НАС!

~~~~~~~~~~~

С оригиналите на тропарите, кондака и молитвата към св. Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец, можете да се запознаете в прикачения най-долу файл. Те бяха утвърдени на заседанието на Св. Синод на РПЦ, проведено на 3 февруари 2016 г. Текстовете са публикувани в журнал № 1 на Св. Синод на РПЦ.

С руския оригинал на житието на св. Серафим, архиепископ Богучарски, можете да се запознаете тук: http://www.patriarchia.ru/db/text/4367136.html

Текст: Десислава Панайотова
Снимка на иконата: предоставена от Руското подворие в София
Снимки: http://www.patriarchia.ru

 

 

Снимки

Митр. Йоан получава от Руския патр. Кирил в дар  иконата на св. Серафим Софийски ЧудотворецМитр. Йоан и еп. Арсений с иконата на св. Серафим Соболев - храм "Христос Спасител", МоскваМитр. Йоан, еп. Арсений, архим. Теоктист и архим. Филип с иконата на св. Серафим СоболевСв. Серафим Соболев - иконата, дарена от РПЦ на БПЦ-БП

Файлове

« предишна новинаследваща новина »