ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рилската света обител издаде сборник с музикалното творчество на йеромонах Неофит Рилски

05 февруари 2016 15:19, Рилска света обител
Новоизлязлата "Антология"

Излезе от печат сборник с пълното музикално творчество на йеромонах Неофит Рилски. Сборникът е псалтикиен и е озаглавен „Антология”. Съдържа песнопения от Вечернята, Утренята, Златоустовата и Преждеосвещената св. Литургия, а също и от св. Четиридесетница, Страстната и Светлата седмица, върху които авторът е работил в продължение на десетилетия. Материалът в него е обработен и систематизиран от йеромонах Макарий Чакъров – брат на Рилската света обител. Изданието е с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ.

Книгата се продава на цена от 26 лв. и може да бъде закупена както от книжарницата на Рилската света обител, така и от книгопродавниците при столичните храмове „Св. Седмочисленици”, „Св. вмчца Неделя”, „Св. вмчк Георги" - Ротонда.

Заветно желание на йеромонах Неофит Рилски е било отпечатването на риломанастирското музикално творчество в „особна книга”, а основна част от това музикално наследство е именно неговото лично творчество. Въпреки че настоящата "Антология" се появява на бял свят цели 134 години след кончината му на 4 януари 1881 г., посланието на съдържанието и́ е толкова актуално, колкото е било и през годините, в които е творил авторът.

За разлика от всички останали занимания на тази енциклопедична личност, музикалната дейност на отец Неофит е по-малко позната. С настоящия труд обаче се надяваме да добавим своята лепта в по-пълното осветляване на делото и личността му, тъй като църковната музика винаги е била неразделна част от неговия живот. Искрено вярваме, че "Антологията" на йеромонах Неофит Рилски ще бъде настолна книга за псалта, използвана практично при благоукрасата на богослужебните последования.

 

 

Файлове

Portable Document Format File
« предишна новинаследваща новина »