ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба на гоблени във Видин

16 март 2010 19:08, Видинска митрополия
Изложба на гоблени във Видин

На 16 март в Арт-галерията на Народно читалище „Цвят” в гр. Видин се състоя изложба на гоблени.

От пет години насам под егидата на видинското читалище се организира изложба, която е посветена на изящното изкуство на бродирането и дава поле за изява на таланта на видинските майстори в тази област.

Тазгодишната изложба се организира и със съдействието на ЕТ „Конка – Благовеста Владимирова”.

Това е най-голямата изложба от създаването на тази традиция досега, която събира 57 произведения от 23-ма автори.

В събирането и излагането на гоблените дейно участие взе и ръководството на катедралния храм, което изложи произведения – бродирани икони, дарени от благочестиви християни на храма, както и гоблени от Раковишката света обител.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в откриването на изложбата взеха участие и поднесоха поздравления към ръководството на читалище „Цвят” архимандрит Поликарп, архимандрит Евтимий, иконом Славейко Борисов и монах Максим.

Чрез изложбата на гоблени читалище „Цвят”, което тази година на празника Цветница ще отбележи своя 140-годишен юбилей, дава възможност за изява на талантливите гобленари, които не са малко в тази област, да бъдат видени, да бъде оценен техният труд и да се даде стимул на трудолюбивия им дух, та да живеят и да радват със своето изкуство.

Най-старият изложен гоблен е на повече от сто години и е по френски мотив.

 

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Изложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във Видин - стогодишен гоблен.Изложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във ВидинИзложба на гоблени във Видин
« предишна новинаследваща новина »