ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в чест на св. Харалампий

09 февруари 2016 18:43, Софийска митрополия
Св. Харалампий

На 10 февруари Православната църква чества св. свщмчк Харалампий Чудотворец и св. мчца Валентина. В навечерието на празника в митрополитския храм "Св. Марина" бе отслужена празнична вечерня, предстоявана от софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и с участието на дякон Васил Танев.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие във вечерното последование, като припяваше заедно с певците празничните песнопения.

В храма за поклонение на вярващите бе поставена частица от мощите на св. Харалампий, епископ в Магнезия, Мала Азия, който е пострадал за Христовата вяра в края на II век.

В утрешния ден св. Литургия ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, а молитвено участие ще вземе патриарх Неофит.

В края на богослужбата ще бъде осветен пчелен мед – традиция, която се основава на разказа в житието на св. Харалампий за чудесното му изцеление след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е свързана с народната медицина, според която медът има лечебни свойства.

Начало на св. Литургия - 9,00 ч.

 

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/763-praznichna-vechernya-za-praznika-na-sv-haralampii

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »