ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Харалампий в митрополитския храм "Св. Марина"

10 февруари 2016 14:53, Софийска митрополия
Празникът на св. Харалампий в митрополитския храм "Св. Марина"

Днес честваме св. свщмчк Харалампий Чудотворец и св. мчца Валентина. В митрополитския храм „Св. Марина“ бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, новоръкоположеният в неделния ден свещеник Симеон Змейков и дякон Васил Танев.

Застанал до певницата, молитвено участие взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Празничните и литургични песнопения бяха прекрасно и възторжено огласени от сборна група певци, които умело съчетаваха монодийните църковни песнопения с многогласни изпълнения.

За духовна радост и благословение на присъстващите бе изнесена за поклонение частица св. мощи на светия мъченик.

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне. Това станало, когато бил на 113 години, по времето на Септимий Север, през 198 година.

В края на Литургията проповед за живота и мъченическия подвиг на светеца произнесе еп. Григорий. Той припомни твърдостта му като проповедник на вярата в Господ Иисус Христос, търпението и мъжеството, с които е понасял страданията, и чудесните прояви на Божията сила при неговото оздравяване, станали причина множество езичници да приемат Христовото учение.

След заамвонната молитва еп. Григорий освети многобройните приношения от мед, който по традиция се освещава в деня на св. Харалампий. Традицията да се освещава медът се основава на житието на светеца, което разказва за чудесното му изцеление след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е свързана с народната медицина, според която медът има изключителни лечебни свойства. Осветеният мед се съхранява в домовете и се яде от него през годината за здраве и изцерение на душевни и телесни болести.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/764-praznichna-sv-liturgiya-v-chest-na-sv-haralampii

 

 

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празникът на св. Харалампий в митрополитския храм "Св. Марина"Празникът на св. Харалампий в митрополитския храм "Св. Марина"Празникът на св. Харалампий в митрополитския храм "Св. Марина"Празникът на св. Харалампий в митрополитския храм "Св. Марина"
« предишна новинаследваща новина »