ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстои тържественото прославление на Богучарски архиепископ св. Серафим, Софийски Чудотворец

11 февруари 2016 23:09, Отдел "Връзки с обществеността"
Св. Серафим Софийски Чудотворец

Тържественото прославление на новия светия - погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) - ще се състои на 26 февруари.

На своето заседание на 5 февруари Светият Синод на БПЦ-БП, след като изслуша доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за провелия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква, взе решение тържественото прославление на новия светец да се състои на 26 февруари, когато е денят на неговата кончина. Това ще е и денят, в който занапред ще се празнува паметта на свети Серафим, Софийски Чудотворец.

Светият Синод на БПЦ отправи покана към Негово Светейшество Руския патриарх Кирил за участие на руска църковна делегация в тържественото прославление на 26.02.2016 г.

Програмата на богослужебните чествания започва на 25 февруари вечерта с отслужване на Последно възпоменателно богослужение в памет на Богучарския архиепископ Серафим Соболев при гроба му, в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“. Начало - 18,30 ч.

След това, в 19,00 ч. - Литийно шествие начело с иконата на новоканонизирания светец, подарена от РПЦ на БПЦ, ще се отправи от руския храм към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където ще бъде отслужено Всенощно бдение. Начало - 19,30 ч.

На 26 февруари в ПКСХП "Св. Александър Невски" от 8,45 ч. ще стане тържественото прославление на новоканонизирания за светец на Православната църква – светител Серафим, Софийски Чудотворец. След това ще започне божествена св. Литургия.

След края на съборната св. Литургия Литийно шествие ще се отправи от ПКСХП „Св. Александър Невски“ към Руската църква.

Там пред светлоносния гроб на новоканонизирания и вече новопрославен св. Серафим, Софийски Чудотворец, ще бъде отслужен кратък молебен.

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в св. богослужби.

~~~~~~~~~

ТРОПАРИ, КОНДАК И МОЛИТВА КЪМ СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ - ОФИЦИАЛЕН ПРЕВОД НА НОВОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=195298

 

 

Снимки

Предстои тържествено прославление на Богучарски архиепископ св. Серафим
« предишна новинаследваща новина »