ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Руският патриарх Кирил на посещение при Арменския патриарх Карекин ІІ

17 март 2010 14:02, Българска Патриаршия
Русия патриарх Кирил на посещение при Арменския патриарх Карекин ІІ

На 16 март Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил с придружаваща го църковна делегация замина на официално посещение в Армения.

На летището предстоятелят на Руската православна църква бе посрещнат от Негово Светейшество патриарха и католикос на всички арменци Карекин ІІ и йерарси на Арменската апостолска църква. След приветствията от страна на министъра на образованието и науката на Р Армения Армен Ашотян и други официални лица, и пресконференция за медиите двамата патриарси и придружаващите ги лица се отправиха към Ечмиадзин (от древноарменски «слезе Единородният») – манастир, духовен център на Арменската апостолска църква и седалище на Арменския патриарх, който се намира на 20 км от Ереван.

Арменската апостолска църква е една от най-древните църкви в света. Към нея принадлежат повечето от жителите на Република Армения, непризнатата Нагорно-Карабахска Република, както и арменците от диаспората, разпръснати в различни страни по света. Арменската църква е сред т. нар. древни източни дохалкидонски църкви.

Епархиите и енориите на Арменската църква са разпръснати на петте континента и по различни оценки тя обединява от 7 до 9 млн вярващи. Неин върховен орган е Църковно-националният събор, в който влизат двама патриарси, 10 архиепископи, 4 епископи и 5 миряни. Този събор избира върховен патриарх и католикос на всички арменци, какъвто от 1999 г. е Карекин II Нерсесян.

Арменската църква има правото да освещава свето миро и да ръкополага епископи.

В днешно време според каноничното устройство на единната Арменска апостолска църква, към нея принадлежат два Католикосата - Католикосата на всички арменци с център в Ечмиадзин и Киликийски Католикосат с център в Антилиас, Ливан. При административната независимост на Киликийския католисат първенството по чест принадлежи на католикоса на всички арменци, който носи титлата Върховен Патриарх на Арменската апостолска църква.

Арменската апостолска църква има и два автономни патриархата - Иерусалимски и Константинополски, канонически подчиняващи се на католикоса на всички арменци, както и епархиални управления: в САЩ, в Южна Америка, в Западна Европа, в Близкия и Средния Изток, в Далечния Изток и на Балканите.

По информация от Патриархия Ру

 

 

« предишна новинаследваща новина »