ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Като затворим книгата на Покайния канон, нека да оставим отворена книгата на нашата съвест"

18 март 2010 15:56, Софийска митрополия
Икона на св. Андрей Критски

През петата седмица на Великия пост в богослужебния типик за сряда е указано да се отслужи Малко повечерие, по време на което да се чете целият Покаен канон на св. Андрей Критски. В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи заедно с храмовото духовенство полагащото се последование. За съборната молитва в храма бяха дошли множество свещенослужители на Софийска епархия и стотици християни от цяла София.

На певницата Свещеническият хор, ръководен от протойерей Кирил Попов, изпълняваше ирмосите и припевите преди покайните тропари. В края на канона епископ Йоан се обърна към изпълнилите храма богомолци с думи, които да ни вдъхновят отново в края на поста за усърден духовен живот. В своето слово той каза: „Отново съпреживяваме покайното настроение на св. Андрей Критски и си спомняме за Твореца, за Света Троица, Която животвори, дава живот, както казва св. Инокентий: „на първия херувим и на последното насекомо”. Човек трябва да осъзнае, че той е най-висшето творение на Бога, което е надарено с нещо повече и от ангелите. Това е покаянието. На човека му е дадено покаянието, чрез което отново и отново да се изправя и да влиза въпреки съгрешенията си в благодатния живот на св. Църква. За последен път през тази година затваряме книгата на Покайния канон, но оставяме отворена книгата на нашата съвест, като имаме съзнанието, че това покаяние е същностно за нашето спасение и че без него няма спасение. Да разпалим отново покаянната свещ и да станат множество свещи, които да бъдат благодатен огън, който да ни укрепява и съгрява, за да срещнем славното Христово Възкресение - най-радостното и велико събитие в историята на човечеството. По молитвите на св. Андрей и на св. Мария Египетска да имаме онова, което те са ни дарували - безценното и животворно покаяние”, пожела архиереят.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм "Св. Неделя"Ставр. иконом Тоско КазакинЗнеполският епископ Йоан прочете целия текст на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиЗнеполският епископ Йоан прочете целия текст на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиЗнеполският епископ Йоан прочете целия текст на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиЗнеполският епископ Йоан прочете целия текст на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиПрот. Кирил Попов, диригент на Софийския свещенически хорДиригентът о. Кирил Попов и Софийският свещенически хорДиригентът о. Кирил Попов и Софийският свещенически хорБоголюбивият народ в храмаБогомолният народЗнеполският епископ Йоан прочете целия  текст на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиКоленопреклонна молитва Коленопреклонна молитва Коленопреклонна молитва Коленопреклонна молитва Знеполският епископ Йоан прочете целия текст на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиЗнеполският епископ Йоан прочете целия текст на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиЗнеполски епископ ЙоанЗнеполски епископ ЙоанВеликият покаен канон на св. Андрей КритскиЗнеполският епископ Йоан прочете целия текст на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиЗнеполски епископ Йоан проповядваОтец Антоний МилушевДякон Иван ПетковСтавр. иконом Тоско КазакинПроскинарийПоклонениеПоклонениеИзпращане на владиката"Помилуй мя, Боже, помилуй мя"Храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »