ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Научновъзпоменателна кръгла маса „200 години – духовност и родолюбие, вяра и държавност“ се проведе във Видин

16 февруари 2016 16:27, Видинска митрополия
Научновъзпоменателна кръгла маса „200 години – духовност и родолюбие, вяра и държавност“ се проведе във Видин

На 15 февруари в Информационния център на Областна администрация Видин се проведе Научновъзпоменателна кръгла маса „200 години – духовност и родолюбие, вяра и държавност“, която бе посветена на отбелязването на 200-годишнината от рождението на Антим Първи, Видински митрополит, екзарх, държавник и общественик.

Научната конференция се проведе във връзка с отбелязването на 144-та годишнина от избирането на Антим Първи за екзарх български през 1872 г. Проведе се в деня, който се отбелязва като патрон на ПМГ „Антим Първи“, гр. Видин, и който бе определен за стартиране на тържествата по отбелязването на кръглата годишнина от рождението на бележития син на България Антим Първи.

Кръглата маса се организира от ръководството на видинската ПМГ “Антим Първи” и бе открита от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който поздрави присъстващите и благодари за любовта, която всички питаят към Антим Първи и му отдават заслужена чест.

Участие с доклади в Конференцията взеха:

„Антим Първи – духовник, мъченик и изповедник“ – Белоградчишки епископ Поликарп; „Екзарх Антим Първи и изграждане на държавните структури на Княжество България“ – проф. д-р на историческите науки Милко Палангурски; „Българските елити през епохата на Възраждането, Екзарх Антим Първи и националната еманципация през XIX век“ – доц. д-р на историческите науки Георги Вълчев; „Документални следи от живота на Антим Първи в българските архиви“ – Мария Новакова, гл. експерт в отдел „Държавен архив“ – Видин; „Екзарх Антим Първи и Видин“ – Невен Илиев, уредник в Регионалния исторически музей, отдел „История на България – XV-XVIII в.“ и „Признателност и традиция“ – Ивайло Милушев, ПМГ „Екзарх Антим Първи“ – Видин.

Научната среща завърши с участието на ученици от ПМГ „Екзарх Антим Първи“, гр. Видин.

Поздрав към участниците на срещата отправи и г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1oEOb2R

 

 

« предишна новинаследваща новина »