ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен концерт в памет на Антим Първи се проведе във Видин

16 февруари 2016 16:30, Видинска митрополия
Празничен концерт в памет на Антим Първи се проведе във Видин

На 15 февруари в навечерието на отбелязването на 144-та годишнина от избирането на Антим Първи за Български екзарх, ден определен да бъде и като начало на целогодишните тържества в чест на 200-годишнината от рождението на бележития духовник, държавник и патриот, в салона на Драматичен театър – Видин, се проведе празничен концерт.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в началото на концерта преосвещеният Велички епископ Сионий, гост на празника, отправи поздрав и благослов към всички гости и присъстващи и припомняйки живота и делото на Антим Първи, призова всички да го помнят и да се вдъхновяват от неговата саможертва и служение.

Концертът бе подготвен от артистите от Народно читалище „Цвят – 1870“, студенти от софийския Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и ЦДГ „Арабела“, гр. Видин, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Видин. Проведе се със съдействието на Народно читалище „Цвят – 1870“, Богословския факултет – София, ЦДГ „Арабела“ – Видин и Драматичен театър – Видин и организацията на Видинска света митрополия, Община Видин и Областна администрация Видин.

Гости на концерта бяха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, г-н Вили Лилков, народен представител в 43-то Народно събрание на Р България, г-н Огнян Ценков, кмет на община Видин, г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-н Венцислав Пасков, зам.-кмет на община Видин, г-н Неджати Али, регионален мюфтия на Видин, духовници, директори на училища, учители, ученици и граждани на Видин.

Преди концерта и след него гостите бяха посрещнати и изпратени от духовия оркестър и мажоретките при СОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

При излизане от Драматичен театър - Видин гостите на концерта се насладиха на празнична заря в памет на Антим Първи.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1WnZKGp

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »