ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Полaгане мощи в двора на древната църква „Св. апостоли Петър и Павел”, гр. Велико Търново

18 март 2010 11:49, Великотърновска митрополия
Литийното шествие

На 16 март 2010 г. в двора на историческата църква „Св. ап. Петър и Павел”, гр. Велико Търново, бяха положени в земята мощите на българи православни християни, открити при разкопки в двора на същия храм. Екипът на археолога проф. Николай Овчаров датира костите от периода 14-18 век. Като се има предвид мястото на погребването им и други обстоятелства, най-вероятно сред тях са и мощи на някои от 110-те избити знатни търновски боляри при завладяването на столицата Търново от турците.

С тържествено литийно шествие от църквата „Св. ап. Петър и Павел” до специално приготвената гробница, мощите бяха пренесени, съпровождани от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и търновски свещеници. Прочувствено слово пред ковчега и строените воини от Националния военен университет „Васил Левски” произнесе вицепрезидентът на България генерал Ангел Марин. Митрополит Григорий в проповедта си изтъкна, че св. Евтимий –Патриарх Търновски е желаел по-скоро пръв архипастирът да погине, а не отбраният столичен елит, но се случва чудото – вцепенява се ръката на палача, дръзнала да посече светителя.

След заупокойната молитва мощите бяха положени с тържествени изстрели и военни почести в специалната гробница, изградена с горещото застъпничество и спомоществователство на кардиолога проф. Младен Григоров – Български кардиологичен институт и Община-Велико Търново.

На тържественото полагане мощите присъстваха още д-р Румен Рашев – кмет на Община-Велико Търново, бригаден генерал Цветан Харизанов – ректор на НВУ „Васил Левски”, зам.-кметове и много гости, дошли да почетат паметта на славните ни предци.

Вечна и блажена да бъде паметта им, а за нас остава достойният пример на лична саможертва в името на православната вяра и Отечеството, който ни завещаха да следваме!

 

 

Снимки

Ковчегът с мощитеМитрополит Григорий съпровожда мощите до гробницатаЛитийното шествиеВоините от Националния военен университет отдават почит на предцитеДуховенството отправя заупокойна молитваВицепрезидентът ген. Ангел Марин произнася словото сиВсички на колене пред паметта на загиналитеПриготвяне за полагане в гробницатаНадгробната мраморна плоча - знак за бъдните поколенияЦветя на гроба от вицепрезидента и всички граждани и гостиГробътДядо Григорий благослови поменните подавкиНа тръгване с вечен помен в сърцата на загиналите предци
« предишна новинаследваща новина »