ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предаването „Таворска светлина” - Пета неделя на Великия пост – Преп. Мария Египетска

18 март 2010 12:17, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Таворска светлина

Гост на предаването ще бъде църковният настоятел при храм „Св. Три светители”, гр. Шумен, художникът Веселин Рачев.

Апостолкото четиво на деня

Послание на св. ап. Павел до Евреите, глава 9, стихове 11-14.

"...те ще загинат, Ти пребъдваш; всички ще овехтеят като дреха; ще ги свиеш като наметало, и те ще се изменят: но Ти си все Същият, и Твоите години няма да се свършат". А кому от Ангелите някога Бог е казал: "седи от дясната Ми страна, докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти"? Нали те всички са духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят спасение?"

Евангелското четиво

Според Марк, свето Евангелие, глава 10, 32-45.

"Когато бяха на път, възлизайки за Иерусалим, Иисус вървеше пред тях, а те бяха смаяни; и следвайки подире Му, бояха се. И като повика пак дванайсетте, Той почна да им говори, какво ще стане с Него: ето, възлизаме за Иерусалим, и Син Човеческий ще бъде предаден на първосвещениците и книжниците, и ще Го осъдят на смърт, и ще Го предадат на езичниците; и ще се поругаят над Него, и ще Го бичуват, и ще Го оплюят, и ще Го убият; и на третия ден ще възкръсне. Тогава се приближиха до Него Заведеевите синове, Иаков и Иоан, и рекоха: Учителю, желаем да ни сториш, каквото поискаме. Той ги попита: какво искате да ви сторя? Те Му рекоха: дай ни да седнем при Тебе, един отдясно, а друг отляво, в славата Ти. Но Иисус им рече: не знаете, какво искате. Можете ли да пиете чашата, която Аз пия, и да се кръстите с кръщението, с което Аз се кръщавам? Те отговориха: можем. А Иисус им каза: чашата, която Аз пия, ще пиете, и с кръщението, с което Аз се кръщавам, ще се кръстите; но да дам да се седне Мене отдясно и отляво, не зависи от Мене; сядането е на ония, за които е приготвено. И десетте, като чуха, почнаха да негодуват за Иакова и Иоана. А Иисус, като ги повика, рече им: знаете, че ония, които се смятат за князе на народите, господаруват над тях, и велможите им властват върху тях. Но между вас няма да бъде тъй: който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб. Защото и Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина".

Житие на св. преподобна Мария Египетска

На този ден Православната църква ни припомня подвига на една изключителна жена - св. Мария Египетска - върховното олицетворение на покаянието.

Историята свидетелства, че радикалната промяна на човека е възможна само с помощта на Божията благодат. Подобна метаморфоза изживява св. Мария Египетска. Живяла ок. V-VI в. в Александрия. По занаят е била проститутка. Водела развратен, безпътен живот. Един ден случайно попада на кораб, който откарва поклонници за Йерусалим. Щом те влизат в църквата на Божи гроб, тя ги последва, но невидима сила я спира и я изтласква навън. Няколко пъти жената се опитва да влезе, но не успява. Изведнъж я озарява мисълта, че причина за това е нейният досегашен живот. Тогава тя пада на колене и моли Бога за прошка. Чува глас, който я призовава да се оттегли в пустинята. Напарфюмираната, гримирана и наконтена кокетка се вслушва в Божия призив и става отшелница.

Седемнадесет години живее далеч от хората, храни се с корени и плодове, дружи с дивите зверове. В края на живота й случайно я среща един свещеник, на когото разказва биографията си и който я причастява, преди тя да предаде Богу дух. Необикновена съдба! От жена, която задоволява долните инстинкти на мъжете, св. Мария Египетска става жена, която задоволява най-високите изисквания на Бога за святост. От проститутка, която хората смятат за по-долна от животните, тя се уподобява на ангел в плът, който надмогва своите привички, страсти и грехове, за да постигне съвършенство.

Другите теми в предаването: Какво е блудството според Библията?; Постът е безполезен за онези, които не се въздържат от грехове. Против прелюбодеянието.

За достойнството и недостойнството на каещия се; Кои са Първите в Царството Божие според днес прочетеното литургийно св. Евангелие?

Свещеник Васил Василев

 

 

« предишна новинаследваща новина »