ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе почетена 125-годишнината от избирането на митрополит Кирил на Видинската катедра

17 февруари 2016 15:08, Видинска митрополия
Във Видин бе почетена 125-годишнината от избирането на митрополит Кирил на Видинската катедра

На 17 февруари, когато се отбелязва паметта на светия великомъченик Теодор Тирон, с тържествена св. Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, и архимандрит Самуил, в катедрален храм “Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, бе отбелязана 125-годишнината от избирането на митрополит Кирил на Видинската епархийска катедра.

Тържественото отбелязване на годишнината протича наред с тържествата по отбелязването на 200-годишнината от рождението на Видинския митрополит и български екзарх Антим Първи.

Видинският митрополит Кирил е приемник на дядо Антим и като негово духовно чедо е вървял достойно по неговите стъпки, както и продължава духовното, културно-просветното и патриотично дело и мисионерското служение в полза проповедта на Христовото евангелие и Царство небесно.

Светата Литургия бе отслужена в средата на храма, върху светото тяло на митрополит Кирил, което е изложено за всенародно поклонение в катедралния храм на Видин. Ръцете на митрополит Кирил са нетленни. Днес дядо Кирил благославя своите духовни чеда и помага на всички, които се притичват пред неговото тяло в молитва.

След светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови вярващите християни и им припомни живота на св. Теодор Тирон, както и делото и подвига на Видинския митрополит Корил.

В края на св. Литургия бе направена лития с мощите на митрополит Кирил от средата на храма до кувуклията, където те се покоят през годината.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1KW4LFl

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »