ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църква и Богословски факултет се трудят заедно на Божията нива

18 март 2010 12:29, Великотърновска митрополия
Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, деканът на Православния богословски факултет доц. д-р Димитър Попмаринов и зам.- деканът по научната дейност доц. д-р Елена Попова

17 март 2010 г., сряда, стана знаменателна дата за Великотърновска епархия и Великотърновския православен богословски факултет, която отбеляза началото на отдавна жадуваното от всички духовно общение и академично сътрудничество между двете братски институции.

От страна на Великотърновската света митрополия в срещата взеха участие Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който председателстваше събранието, отец-протосингелът свещеноиконом Славчо Иванов, секретарят на митрополията свещеник Михаил Хаджиев и завеждащият просветно-мисионерския отдел на Митрополията г-н Валентин Кожухаров. От страна на Православния богословски факултет участие взеха всички преподаватели, начело с декана доц. д-р Димитър Попмаринов, зам.-декана по научната дейност доц. д-р Елена Попова, зам.-декана по учебната дейност доц. д-р Евгени Николов и ръководителя на катедра Църковни изкуства доц. д-р Миглена Прашкова.

След изпросване благословението на Светия Дух и изпяване тропара на Петдесетница, участниците в събранието устремиха взор към високопреосвещения домакин на събитието, който благослови всички и с кратка вдъхновена реч очерта огромното значение на срещата между двете институции, която поставя основата за по-нататъшното ползотворно сътрудничество между Църква и Богословски факултет в тяхната обща работа на Божията нива.

Думите на архиерея бяха потвърдени и от декана на факултета, който в своето обръщение подчерта общата основа на църковната и академичната богословска дейност – ума, сърцата и душите на младите хора, и на настоящите и бъдещите свещенослужители на Църквата ни.

Събранието продължи с изказванията на представителите на митрополията и ръководството на факултета. Тези изказвания положиха доброто начало на последвалите разговори, дискусии, мнения и предложения. Разговорите показаха, че съвременните условия на живот в Църквата и държавата правят още по-наложително обединяването на усилията на клира и миряните за повишаване духовната просвета сред младите хора.

Дискусиите подсказаха, че е необходимо двете институции да съгласуват по-добре своите образователни програми, богословските въпроси, стоящи за доизясняване пред църковния клир и богословската академична общност, опита в дейността по обучението и въцърковяването на младите с цел преодоляване на застоя в някои сфери на духовния ни църковен живот. Мненията потвърдиха факта, че Великотърновска епархия би могла много по-успешно да използва знанията, опита и дръзновението на преподавателите от факултета за решаване на редица задачи, стоящи пред Църквата, и същевременно бе установено, че и Богословският факултет би могъл да използва силите и възможностите на епархията в своята преподавателска дейност, в обучението и реализацията на младите богослови. Накрая се извърши добра равносметка на проведените разговори и дискусии, която намери израз в решенията, които се взеха на срещата. В обобщен вид те се изразяват в следното:

1. Срещите между Великотърновска света митрополия и целия преподавателски състав на Православния богословски факултет да се провеждат не по-малко от два пъти годишно за решаване на текущите въпроси в дейностите на двете институции.

2. В хода на осъществяване на дейности на Митрополията и на Православния факултет непрекъснато да тече информация за най-важните събития (както от вътрешен, така и от международен характер), провеждани в двете институции, и участие в тях на представители на Митрополията и на Факултета.

3. Съгласуване на образователни програми, на проекти по отделни дейности на Митрополията и Факултета (особено в областта на иконографията и зографисването) и на общи за двете институции дейности в областта на православната просвета и православната мисия.

4. Организиране на постояннодействащ семинар по въпросите на православното богословие и на живата църковна практика с участието на представители на Митрополията и на Православния богословски факултет под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

5. Организиране на постояннодействаща целогодишна изложба на творби на православни иконографи, зографи и дърворезбари, както и на книги и други публикации на наши архиереи, свещенослужители и преподаватели от факултета.

6. Търсене на най-удачния подход за създаване на организация за превод от църковнославянски на български език на все още непреведени, но най-необходими богослужебни книги и текстове, като се търси най-подходящата форма на работа и се използва потенциалът на Великотърновския университет, на Богословския факултет и на Великотърновска митрополия, както и на други научни и църковни звена от страната, включително на Светия Синод на Българската православна църква.

7. Използване на свещеническите конференции, които редовно се провеждат ежемесечно във всяка от десетте духовни околии на Великотърновска епархия, като форум за единодействие и сътрудничество между Великотърновска митрополия и Богословския факултет с участието в тях на преподавателите от факултета, и същевременно използване на научно-преподавателския потенциал на Богословския факултет от свещенослужителите на епархията, като те вземат участие в неговите научни и учебни прояви.

Срещата, която продължи от 9, 30 до 14, 30 ч., завърши с взаимно удовлетворение от наченатата знаменателна инициатива между Великотърновска света митрополия и Православния богословски факултет и с надеждата, че началото ще има непрекъснато и плодотворно продължение през следващите години за благото на Църквата, богословската академична общност и Отечеството.

Мнозина преподаватели дариха на Митрополията броеве от последните си книги и други научни трудове, които Негово Високопреосвещенство постави на челно място в Епархийската библиотека. Той от своя страна подари икони и църковни календари на всеки преподавател и благослови участниците с упование за продължение на това добро начало.

След срещата всички се отправиха към храмовете за участие в Малкото повечерие, където с умиление и покайно чувство молитвено участваха в изчитането на целия канон на св. Андрей Критски.

Текст: Валентин Кожухаров
Снимки: Светла Иванова

 

 

Снимки

Приветствено слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий към участниците в срещатаДискусия по въпроси на богословието и църковната практикаПауза за размисъл преди новия кръг от дискусииДеканското ръководство на Православния богословски факултет излага виждането си за по-нататъшно сътрудничество между Факултета и В.Търновска митрополияНегово Високопреосвещенство В.Търновският митрополит Григорий с интерес разглежда дарените от преподавателите книги по богословие и църковно изкуствоНегово Високопреосвещенство В.Търновският митрополит Григорий с интерес разглежда дарените от преподавателите книги по богословие и църковно изкуство
« предишна новинаследваща новина »