ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съвместен обучителен семинар на КПО при Св. Синод и СБУ за директори и учители

18 февруари 2016 10:50, Българска Патриаршия
Тържествено откриване на обучителния семинар за християнските ценности в СБУ

Във връзка с инициативно писмо от председателя на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева Св. Синод реши Културно-просветният му отдел да съдейства за организирането и провеждането на обучителен семинар на тема: „Изграждането, осъзнаването и запазването на християнските ценности сред децата и учениците“.

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел (КПО) при Св. Синод, на 16 и 17 февруари 2016 г. в Централата на СБУ гостуваха като обучители ставр. ик. д-р Захарий Дечев и д-р Десислава Панайотова - експерти в КПО. Съорганизатор на събитието бе и РИО на МОН - София град.

В първия ден на семинара приветствия към участниците бяха поднесени от зам.-министъра на образованието и науката г-н Деян Стаматов, председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева и началника на РИО - София град г-жа Ваня Кастрева. Във втория ден учителите бяха приветствани от зам.-министър Стаматов и г-жа Такева. В словата си те акцентираха върху необходимостта от единство и сътрудничество във високото призвание на учителите да изграждат достойни личностите на децата и учениците. От г-жа Такева бе откроен значимият принос, който православната вяра, религиозната култура и християнските ценности могат да дадат в това отношение.

Официалното откриване на семинара стана и с участието на хор „Рая” към 20 ОУ „Тодор Минков“ – София с художествен ръководител старши учител по музика Надежда Димитрова. Учениците са възпитаници и на дългогодишния старши преподавател по Религия в 20 ОУ г-жа Руска Тошева. Децата поздравиха присъстващите с изпълнения на източноцърковни песнопения, в които за сетен път пролича колко облагородяващо и извисяващо е въздействието на православното християнство върху детските умове, сърца и поведение.

Участие в семинара взеха повече от 90 директори и учители от столични училища и детски градини, студенти по специалността „Богословие“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и др. Фокусът на обучението бе върху това как чрез заложеното в различните учебни предмети християнско съдържание може да се помогне на подрастващите поколения да изградят в себе си християнски ценности, чрез които ставаме по-силни: като отделни личности, като нация, като граждани на света. В дните на семинара двете групи бяха обучени как по-точно да разбират православната тематика и по-автентично да я представят на децата и учениците така, че Православието, неговата история, култура, нравственост, Свещено Писание и Свещено Предание да не бъдат смесвани със суеверия и езически елементи в учебните часове.

Ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, носител на Специалната награда на Председателя на СБУ в конкурса „Учител на годината - 2007“ и автор на повече от 30 помагала за учители и ученици по Религия, подходи предимно пастирски в обучението на директорите и учителите. Най-първо той предаде сърдечните благопожелания на Ловчанския митрополит Гавриил към организаторите и обучаващите се в семинара за постоянство и успех в работата с децата с цел тяхното изграждане като добри православни християни и българи. Въпросите на о. Захарий към аудиторията провокираха ползотворна дискусия, в която бе откроено православното учение за Бога, грехопадението, Спасителя Господ Иисус Христос, християнската любов, междучовешките отношения, светостта и наследяването на Божието царство.

Д-р Десислава Панайотова, също дългогодишен учител по Религия, запозна присъстващите със значението на Православието за спасението на човешкия род, както и за образованието, културата и духовното здраве на самите учители и на децата в България. Тя проведе обучение чрез примери от учебното съдържание на основните учебни предмети от 1-ви до 12-ти клас, в които има разминаване между автентичния смисъл на християнски понятия, личности и събития и представянето им в използваните към момента учебници.

Добри практики, богат опит и реални резултати в духовно-нравственото изграждане на учениците бяха споделени в презентациите, представени от учителите по Религия в столичното 20 ОУ „Тодор Минков“ - Руска Тошева, и в 172 ОУ „Христо Ботев“, гр. Нови Искър - Милена Стоименова.

Обучителният семинар и в двата дена премина изключително успешно - в откровен диалог, с искрено споделяне - от учители и директори, от г-жа Янка Такева и от лекторите - по проблемни въпроси и относно необходимостта българската образователна система отново да припознае духовно-нравственото възпитание като своя водеща цел. В тази насока християнските ценности, запознаването на децата със светото Православие и включването на предмета Религия в задължителните учебни дисциплини бяха разгледани като незаменимо средство. Това е и дълг на отговорните институции към настоящето и бъдещето на българския народ.

~~~~~~~~~~~~

В края на семинара г-жа Янка Такева сподели, че 51 % от българските деца живеят в непълни семейства, а 12 % от децата се отглеждат не от родителите си, а от бабите и дядовците си, тъй като майките и бащите печелят хляба на семейството в чужбина. Г-жа Такева подчерта, че щом семейната институция е в криза и заради предходните десетилетия семейството не е в състояние да предаде вярата в Бога на най-малките си членове, запознаването с вярата в училище е крайно необходимо, за да обхване всички деца.

Лекторите о. Захарий Дечев и Десислава Панайотова подариха на всички директори и учители полезна литература, насочващи материали, иконки на Иисус Христос, Който благославя децата, и плакати за предстоящия конкурс на Св. Синод "Възкресение Христово" - 2016 г.

Всички обучавани благодариха искрено на организаторите за дадената им възможност да повишат своята компетентност и да се замислят върху основните въпроси за произхода, смисъла и предназначението на човешкия живот.

Г-жа Янка Такева заяви пред представителите на Св. Синод и всички участници, че ще инициира още такива обучения в София, както и във всички областни градове на България, тъй като ползата за директорите и учителите е много голяма и това ще се отрази добре на тяхната бъдеща работа с децата и учениците.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова, СБУ (1,3,8-10,12,13), Любен Кисьов (27, 28)

 

 

Снимки

Тържествено откриване на обучителния семинар за християнските ценности в СБУОфициалните гостиГ-жа В.Кастрева, ставр. ик. Захарий Дечев и зам.-министър Д.СтаматовХор "Рая" - 20 ОУ "Тодор Минков", СофияХор "Рая" - 20 ОУ "Тодор Минков", СофияХор "Рая" - 20 ОУ "Тодор Минков", СофияЗам.-министърът на образованието и науката г-н Деян СтаматовЗам.-министърът на образованието и науката г-н Деян СтаматовЗам.-министърът на образованието и науката г-н Деян СтаматовО. Захарий Дечев разговаря с директорите и учителитеД-р Десислава Панайотова поздравява присъстващите на семинараД-р Десислава Панайотова поздравява присъстващите на семинараГ-жа Руска Тошева представя работата по Религия в 20 ОУДиректорите и учителитеГ-жа Милена Стоименова представя работата по Религия в 172 ОУ - Нови ИскърДиректорите и учителитеДецата славят БогаЗам.-министър Деян Стаматов и г-жа Янка Такева Зам.-министър Деян Стаматов и г-жа Янка ТакеваГ-жа Такева подарява на зам.-министор Стаматов икона на Христос с децатаГ-жа Такева подарява на зам.-министор Стаматов икона на Христос с децатаГ-жа Такева говори за християнските ценности в детската градина и училищетоОбучителният семинар за християнските ценности в СБУГ-жа Такева говори за християнските ценности в детската градина и училищетоУчилището като път към храма и добротоХрам "Св. Седмочисленици" - непосредствено до Централата на СБУ в СофияХрам "Св. Седмочисленици" - непосредствено до Централата на СБУ в София
« предишна новинаследваща новина »