ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба „В градината на Божията Майка” в Благоевград

18 февруари 2016 16:49, Неврокопска митрополия
Изложба „В градината на Божията Майка” в Благоевград

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим откри в Благоевград фотоизложба под наслов „В градината на Божията Майка” на авторите Аврам Аврамов и Владимир Алексеев от София, посветена на неповторимата Света Гора Атон.

"Света Гора винаги ще остане в света като едно особено духовно място, което през толкова векове играе ключова роля в живота на православните народи и живота на много хора по целия свят”, отбеляза в словото си митрополит Серафим.

На откриването присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, заместник-кметът г-жа Христина Шопова, свещеници от епархията, представители на културните институции в града и граждани.

„За нас е изключителна чест, че именно Община Благоевград е домакин на тази изложба. Вярата е най-силната възможност хората да се обединяват и успяват. Тази изложба ще ни пренесе на едни наистина красиви места. Да си пожелаем този извор, който виждаме тук, да ни донесе много благоденствие и Божията Майка да закриля община Благоевград“, отбеляза зам.-кметът Христина Шопова и благодари за добрата съвместна работа с Православния център на Неврокопска св. митрополия, който отбелязва своята седемгодишнина.

Благодарности за гостоприемството отправи и проф. Иван Желев, председател на УС Ефория „Зограф”, който разказа на гостите повече за историята и живота в Света Гора. Ефория „Зограф” е държавно-обществен орган за стопанисване на недвижимата собственост у нас на българския атонски манастир „Св. Георги” – Зограф и е собственик на изложбата, гостувала през годините и на други градове в България.

Фотоизложбата включва над 80 фотоса от Света Гора, разположена на част от Халкидическия полуостров, и ни пренася в това прекрасно място на Божията благодат, където на 600 кв. км се преплитат уникална природа, десетки монашески обители, неописуеми ансамбли, неповторими произведения на художествените занаяти, безценни ръкописи, пропити от православния дух. Авторите преди няколко години са опитали да уловят атмосферата на "Светата планина" - Света Гора в обективите на своите фотоапарати и фотосите са запечатали голяма част от Атонските манастири, живота на светогорските монашестващи жители, богослужения и духовни празници, чудесни природни гледки и многобройните поклонници от целия свят.

Със съдействието на Ефорията и при любезното гостоприемство на Община Благоевград изложбата ще бъде представена на жителите и гостите на града от 16 до 27 февруари 2016 г. във фоайето на Община Благоевград.

 

 

Снимки

Изложба „В градината на Божията Майка” в БлагоевградИзложба „В градината на Божията Майка” в БлагоевградИзложба „В градината на Божията Майка” в БлагоевградИзложба „В градината на Божията Майка” в БлагоевградИзложба „В градината на Божията Майка” в БлагоевградИзложба „В градината на Божията Майка” в БлагоевградИзложба „В градината на Божията Майка” в Благоевград
« предишна новинаследваща новина »