ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий

19 февруари 2016 18:03, Доростолска митрополия
143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий

Митрополит Амвросий: "Българските държавници трябва да чувстват Левски като свой надзорник как работят за България"

 

"Българските държавници трябва да чувстват Левски като свой надзорник как работят за България", каза Доростолският митрополит Амвросий в словото си на общоградското поклонение пред паметника на Васил Левски в Силистра по случай сто четиридесет и третата годишнина от гибелта на великия българин.

В словата на заместник-кмета на Силистра Денка Михайлова и на доц. Румяна Лебедова от филиала на Русенския университет в Силистра Васил Левски бе наречен "еталон на почтеност, на сила на духа и на родолюбие" и определен като "един от иконичните образи на нацията".

На поклонението дойдоха държавни и общински ръководители на Силистра, ръководители и представители на политически партии и неправителствени организации, граждани. На почетен караул застанаха членове на местния клуб "Традиция".

Прояви по случай сто четиридесет и третата годишнина от гибелта на Апостола имаше и в други селища на Силистренска област.

В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 година той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево. В "Силистренски алманах" на Никола Маринополски, издаден през 1899 година в печатницата на Димитър Иванов в Силистра, има бележка, че Левски пребивава 4 дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от силистренското село Ветрен, където паметна плоча напомня за това събитие.

Паметта на Левски се тачи в Силистренско. Издигнати са паметници за него, името му носят учебни заведения и едно село в областта. Тези дни бе припомнено, че още преди 11 години в Силистра са създадени първите в страната възрожденски клубове - предшественици на сегашните клубове от системата на Общобългарския комитет "Васил Левски".

Снимки и текст: архим. Емилиан

 

 

Снимки

143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий143-годишнина от обесването на йеродякон Игнатий
« предишна новинаследваща новина »