ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В гр. Брегово бе открита паметна плоча в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски

19 февруари 2016 18:15, Видинска митрополия
В гр. Брегово бе открита паметна плоча в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски

На 19 февруари, когато се навършват 143 години от обесването на йеродякон Игнатий – Васил Левски, в гр. Брегово, бе открита паметна плоча в чест на Апостола на свободата.

Паметната плоча е поставена на дувара на храм „Успение Богородично“, където през зимата на 1872 година Васил Левски, след посещение при местния даскал Йон Чолака, пее в църквата и взима участие в неделната света Литургия, водена от поп Гуша.

Плочата с лика на Левски и имената на мирните жители на селото през онези години, приели йеродякон Игнатий, са изписани за спомен и пример на подрастващите поколения.

Паметният знак е поставен по идея на г-н Кирил Кунчев, с одобрението на Общински съвет Брегово.

След водоосвещение, заупокойна молитва и кратко приветствено слово, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, освети поставената плоча и поднесе цветя в памет на Апостола от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

След откриването на плочата, приветствие поднесоха г-н Милчо Лалов, кмет на Община Брегово, г-жа Илияна Кръстева, директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Брегово, както и бяха поднесени цветя от организации, учители, ученици, гости и жители на Брегово.

На всички присъстващи епископ Поликарп подари по една иконичка с образа на Божията Майка Света Богородица.

След освещаването на паметника, програмата по отбелязването на 143-годишнината от обесването на Левски продължи в салона на местното читалище с театрална постановка, онагледяваща важни сцени от живота на Васил Левски.

На празника присъстваха и членове от Патриотичен клуб „Бдинци“, гр. Видин.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »