ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО НА МИТРОПОЛИТ НАУМ В ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА РУСЕ, 20.02.2016 г.

20 февруари 2016 14:37, Русенска митрополия
СЛОВО В ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА РУСЕ, 20.02.2016 г.

Уважаеми представители на гражданската власт,

Уважаеми съграждани,

Скъп за паметта на всеки русенец е днешният 20 февруари - денят, в който за жителите на града ни отново изгря светлината на жадуваната свобода след петвековното турско робство. Днешният ден е не само повод за радост, но и време за народна признателност към всички наши предци, отдали силите си за духовното и културното ни Възраждане. Нека отдадем заслужена почит и към всички доблестни войни, които не пожалиха живота си за българското освобождение, но най-вече да благодарим Богу, от Когото е „всяко добро даяние и всеки съвършен дар...” (Иаков 1:17)!

От онзи 20 февруари досега - Българската държава и Българската православна църква извървяха дълъг и трънлив път на възход и изпитания. Народът ни записа нови славни страници в хилядолетната си история и, въпреки трудностите, пред които бе изправен, успя да запази вярата и надеждата си за по-добри дни.

Духовният подвиг на нашите предци и светлата памет на нашите освободители задължават всички нас да работим още по-усърдно за доброто и просперитета на нашия народ, на нашата Родина и в частност на нашия град.

Дни като този ни убеждават за пореден път, че само в единството на Църква, народ и общество, само когато оставим встрани политическите, религиозни и етнически различия, можем да продължим напред към осъществяване на завещаните от нашите предшественици високи образци на православна духовност, просвета и култура, на християнска нравственост и безкористно родолюбие.

Спомняйки си онзи славен момент в историята на нашия град, нека благодарим на Господа, защото Той беше дошъл в света, за да възцари мир сред човеците и добра воля.

Нека благодарим на Всеподателя за всичките му благодеяния към нас и пазим своята родина в мир и благополучие!

Честит и благословен празник!

 

 

« предишна новинаследваща новина »