ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО ПРИ ОФИЦИАЛНОТО ПРЕДАВАНЕ НА ХРАМ „ВСЕХ СВЯТИХ”

20 февруари 2016 14:42, Русенска митрополия
СЛОВО ПРИ ОФИЦИАЛНОТО ПРЕДАВАНЕ НА ХРАМ „ВСЕХ СВЯТИХ”

Уважаеми господин Стоилов, кмет на Община Русе,

Уважаеми госпожи и господа,

Уважаеми представители на средствата за масово осведомяване,

В днешния празничен ден, когато отбелязваме Освобождението на град Русе от Турско робство, с удовлетворение приемаме от представителите на Сдружението „Всех Святих” дългоочакваното официално предаване на Русенската митрополия на новопостроения храм „Всех Святих”, съгласно Устава на БПЦ, което според наличната документация е трябвало да стане факт още в края на 2013 г.

Поколения русенци с трепет са очаквали възстановяването на този Дом Господен, разрушен по най-варварски начин през далечната 1975 г. по решение на тогавашните местни управници.

Въпреки тревожните сигнали от страна на нашия предшественик Доростолски и Червенски митрополит Софроний (1897-1995), алармирал многократно Св. Синод и някои отговорни фактори за замисленото пъклено дело, комунистическата власт самодоволно унищожава църквата-паметник, желаейки да утвърди Русе като „образцов” атеистичен град.

Благодарение усилията и даренията на стотици християни, днес храмът „Всех Святих” е възстановен в по-умален вид, недалеч от своето първоначално местонахождение, като само отчасти наподобява външно съборената църква, но в никакъв случай не е нейно точно копие.

Считаме за наш дълг тук да поясним, че днешната стъпка по приемането на все още неосветената сграда като собственост на Българската православна църква в никакъв случай не означава, че тя ще може да бъде действащ храм в обозримо бъдеще, тъй като цялостната й вътрешност е на етап замазка и шпакловка, а предстоящите довършителни работи, обзавеждане и благоукрасяване биха коствали на Русенската митрополия десетки хиляди лева, извън установения ни бюджет, с каквито ние не разполагаме.

Като благодарим на Община Русе за досегашната й значителна подкрепа в редица наши начинания и съвместни проекти, оставаме с надеждата, че и занапред държавната власт ще продължи да подпомага дейността на родната ни Църква, а що се отнася до храм „Всех Святих” вярваме, че неговото пълно завършване и функциониране е въпрос на приоритет за дунавската ни столица.

С надежда и упование Богу ще очакваме времето, когато новият храм „Всех Святих” ще е напълно готов, за да бъде осветен и функциониращ, удовлетворявайки духовните потребности на мнозина русенци, живеещи с мисълта за „прокоба” над нашата област, след разрушаването на старата църква през 1975 г.

Благодаря за вниманието!

Честит празник!

 

 

« предишна новинаследваща новина »