ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Стара Загора ще се строи нов храм

18 март 2010 18:06, Старозагорска митрополия
Подписване на договора

На 18 март 2010 г. в кабинета на старозагорския градоначалник бяха подписани два договора за дарение на имоти за строителството на храмове в гр. Стара Загора. Двата договора бяха подписани от титулярите, представляващи двете институции, а именно от страна на дарителя Община Стара Загора - от кмета проф. д-р Светлин Танчев, а от страна на приемащия дарението Старозагорска св. Митрополия - от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион.

До горното радостно събитие се стигна, след като Старозагорският общински съвет, удовлетворявайки исканията на Старозагорския епархийски съвет, оглавяван от епархийския архиерей, взе решение да дари два имота. Единият от тях е теренът на вече изградения в кв. "Зора" храм „Преп. Паисий Хилендарски”, а другият е терен, на който в старозагорския кв."Самара" ще се изгради нов православен храм, посветен на покровителя на града – св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски.

Чрез втория договор за дарение Старозагорската св. Митрополия придоби безвъзмездно правото на собственост върху имот – частна общинска собственост с площ 1250 кв. метра. Намерението на епархийското ръководство е върху терена, който се намира в кв. "Самара", при източния вход на града, да бъде изграден величествен храм, чийто централен престол да бъде посветен на св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски, пострадал мъченически за православната вяра по време на турското робство, а южният св. престол да бъде посветен на св. Ириней Лионски. Идейният проект за изграждането на този величествен храм, както и почитта, на която се радва небесният покровител на град Стара Загора, комуто е посветен св. храм, са само част от причините Старозагорският общински съвет със своето решение № 727 от 28 януари 2010 г., протокол № 35, да дари терена за строеж на храма и да възложи на кмета на Община-Стара Загора подписването на самия договор в тази връзка.

Очаква се в най-скоро време, след финализиране на законоустановените процедури за издаване на строително разрешение, да бъде положена първа копка, с която да стартира строителството на храма. Епархийското ръководство изразява своята надежда, че с Божия помощ по небесното застъпничество на св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски, със спомоществователството на боголюбиви люде и с активното съдействие на църковното настоятелство при новостроящия се храм, това богоугодно начинание ще бъде успешно завършено, за да може покровителят на град Стара Загора да има в родния си град храм, посветен нему, та още по-усърдно да ходатайства пред Божия престол за своите единородни и единоверни чеда.

Средства за изграждането на св. храм ще се набират в банкова сметка при Банка ДСК – Стара Загора, BIC: STSABGSF, банкова сметка IBAN: BG84STSA93000005734285, фонд „Църкви и манастири”, за храм „Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски” в гр. Стара Загора.

Старозагорският епархийски съвет отново изказва своята искрена и сърдечна благодарност към ръководството на Община-Стара Загора от името и на благоговейния клир и православното изпълнение, за мъдрото и боговдъхновено решение, с което правят възможно строителството на нов храм в гр. Стара Загора.

И нека Господ Бог укрепява силите ни, за да изпълним успешно нашето начинание за Негова слава и в чест на Неговия угодник св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски.

 

 

Снимки

Подписване на договораСтарозагорският митрополит Галактион и кметът проф. ТанчевРазмяна на договоритеБъдещият храмБъдещият храмБъдещият храмБъдещият храмБъдещият храм
« предишна новинаследваща новина »