ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и президента на Кипър Никос Анастасиадис

23 февруари 2016 15:32, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит и президентът на Кипър Никос Анастасиадис

Среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и президента на Кипър Никос Анастасиадис се състоя днес в Синодната палата. На срещата присъстваха и архиереите на Светия Синод на БПЦ, които в момента са в София за заседание на Синода и за предстоящите празненства – 3 години от интронизацията на Българския патриарх Неофит (24 февруари) и тържественото прославление на новоканонизирания св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец (25-26 февруари).

Кипърският президент сподели, че настоящото му посещение в България и срещите му с президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя на страната, е поредното потвърждение за добрите отношения между двете страни. Той изрази задоволството си от ясната и последователна позиция на България по кипърския въпрос, както и че усилията им за мирно разрешаване на проблема се радват на подкрепата на религиозни лидери като Вселенския патриарх Вартоломей, Руския патриарх Кирил, и благодари за заявената от страна на патриарх Неофит надежда за постигане на разбирателство и траен мир в Кипър.

Двете страни си размениха паметни подаръци. Патриарх Неофит и Светият Синод на БПЦ поднесоха в дар на високия гост икона на св. Климент Охридски, а президентът Анастасиадис – плакет с гълъба на мира с маслинова клонка.

Текст: Александра Карамихалева, нач.-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит и президентът на Кипър Никос АнастасиадисОфициална среща в Синодната палата
« предишна новинаследваща новина »