ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трима министри от кабинета на премиера Бойко Борисов се срещнаха с патриарх Неофит и синодалните архиереи

23 февруари 2016 15:46, Отдел "Връзки с обществеността"
Трима министри от кабинета на премиера Бойко Борисов се срещнаха с патриарх Неофит и синодалните архиереи

Заместник министър-председателят и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева се срещнаха днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ в Синодната палата.

Тема на разговора бе участието на Българската православна църква и нейните поделения по европрограми и по-специално Програмата за развитие на селските райони, мярка 7.6.

По отношение на тази програма представителите на правителството и Светият Синод се обединиха около убеждението, че средствата за ремонт на църкви и манастири следва да бъдат разходвани максимално целесъобразно и при пълна отчетност и контрол, като се неутрализират всякакви възможности за злоупотреби и натиск. Бе постигнато съгласие експертите на двете страни да прецизират критериите за подбор на проектите, а представители на БПЦ да имат възможност да участват в работата на Комитета по наблюдение на Програмата. Нормативните документи за прилагане на мярката, както и процедурата по изготвяне и подаване на проекти, ще отчетат и ще бъдат съобразени със спецификата на вътрешната организация на Българската православна църква.

Бяха обсъдени също ОП „Региони в растеж” и възможностите за възобновяване на сътрудничеството по ос 6 – Регионален туризъм”. Задължителното изискване за ползване на нисколихвен дългосрочен кредит е пречка за кандидатстване на поделенията на БПЦ по тази ос, тъй като Църквата няма практика да взима кредити, поради каноничната забрана за ипотекиране на имущество на Църквата. Обменени бяха мисли и по възможностите, които предоставят други оперативни програми, като програмите за трансгранично сътрудничество и за развитие на човешките ресурси.

На срещата беше повдигнат и въпросът за ремонта на храм-паметника „Александър Невски“. Поет беше ангажимент в най-кратък срок работната група да изготви проект за рехабилитацията му.

В заключение двете страни отбелязаха доброто досегашно сътрудничество между Църквата и държавата и подчертаха важността на това да бъдат пазени авторитетът и доброто име както на БПЦ, така и на правителството.

Текст: Александра Карамихалева, нач.-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод

 

 

Снимки

Трима министри от кабинета на премиера Бойко Борисов се срещнаха с патриарх Неофит и синодалните архиереиТрима министри от кабинета на премиера Бойко Борисов се срещнаха с патриарх Неофит и синодалните архиереи
« предишна новинаследваща новина »