ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Белоградчишкият епископ Поликарп отбеляза своя имен ден

23 февруари 2016 16:09, Видинска митрополия
Белоградчишкият епископ Поликарп отбеляза своя имен ден

На 23 февруари Православната църква почита паметта на светия свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който се явява духовен покровител и патрон на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

По този повод, в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, бе отслужена тържествена света Литургия, оглавена от празнуващия епископ в съслужение с духовници от Видин.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед за живота и делото на св. Поликарп. Изказа благодарност към всички, които уважиха със своето съслужение и присъствие неговия личен празник.

От името на всички присъстващи приветствие към тезоименития епископ произнесе Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия. Той прочете и приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

След светата Литургия епископ Поликарп бе поздравен от вярващите християни, на които той раздаде по една иконичка за благословение и спомен от деня на св. Поликарп.

На 16 февруари, по време на светата Литургия за даване начало на тържествата по повод 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи, Видинският митрополит Дометиан по време на Великия вход поднесе нагръден кръст на епископ Поликарп, за спомен и духовна радост. Митрополитът предварително връчи своя подарък на празнуващия епископ поради това, че на самия ден е възпрепятстван с ангажименти в Светия Синод на БПЦ-БП.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »