ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРИ ГОДИНИ ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

24 февруари 2016 12:26, Българска Патриаршия
3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит

24 февруари 2016 г., София

Българската православна църква отбеляза 3-годишнината от патриаршеската интронизация на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По този повод в ПКСХП "Св. Александър Невски" бе отслужена патриаршеска св. Литургия от Светейшия Български патриарх Високопреосвещените: Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Маркианополски еп. Константин, Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - председател на ЦН на храм "Св. Александър Невски", архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. С тях съслужиха и съмолитстваха още представителят на Московската патриаршия архим. Филип Василцев и на Румънската патриаршия ставр. ик. Нелуц Опря, и цяло духовно воинство столични свещенослужители, дякони и иподякони. С тях в храма се молеха софийските семинаристи, водени от своя ректор Д.Костадинов и своите преподаватели, заедно със синодални и митрополитски служители, православни християни и официални гости - предишният президент на България Г.Първанов, посланикът на Руската федерация у нас Ю. Исаков и др.

В патриаршеското си слово отпреди три години, произнесено на първата му патриаршеска и съборна св. Литургия патриарх Неофит бе заявил: "Патриархът е пазител на вътрешното единство на Църквата и заедно със събратята епископи - блюстител на чистотата на вярата. Негова задача е да не допуска разномислията и разногласията да прерастват в раздори, неуредици, разколи и лъжеучения. Той трябва да се грижи всяка личност с присъщата й неповторимост да намери своето място в църковния организъм, а разномислията да не нарушават духа на любовта и да не отслабват общите усилия на Божия виноград."

Три години по-късно, на днешния 24 февруари, можем да кажем, че Българският патриарх действително полага постоянни усилия да показва архипастирско благоволение към всеки човек и така да му възвестява за Добрия Пастир - Христос! След св. Литургия бе отслужен благодарствен молебен за здравето и благопреуспяването на Българския първосветител. В молебена се включиха и Високопреосвещените Плевенски митрополит Игнатий и Доростолски митрополит Амвросий.

В словото по случай 3-годишнината от патриаршеската си интронизация Светейшият ни патриарх каза: "През изминалите вече три години на моето служение като Български патриарх и Софийски митрополит се старая да следвам зададените в нашата Църква в далечното и по-близкото минало високи образци на патриаршеско служение и особено примера на приснопаметния патриарх Максим, който в продължение на десетилетия мъдро и уверено държа кормилото на църковния кораб, и не позволи той да бъде потопен и погълнат от стихиите и предизвикателствата на времето. Моля Бога да укрепва усилията ми да следвам този пример, защото приемствеността в доброто и полезното е сред най-сигурните гаранции за просперитет на Църквата като Богочовешка общност със своя определена мисия – всеки ден да довежда при Бога такива, които се спасяват (Деян. 2:47)." (Пълното слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=196717)

Последваха поздравителни слова и адреси от името на Св. Синод и държавни институции, както и прием в Синодната палата, където се пренесе празничната радост и молитвената любов, с която всички присъстващи на духовното тържество обгърнаха Българския патриарх Неофит и му засвидетелстваха своята дълбока почит. (За приема вижте: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=196808)

Бог да Ви помага, Светейший владико, в опазването чистотата на вярата и единството на Църквата и да Ви дарува изобилни сили и спасителни плодове във високото Ви служение! На многая и благая лета! ЧЕСТИТА ТРЕТА ГОДИШНИНА ОТ ПАТРИАРШЕСКАТА ВИ ИНТРОНИЗАЦИЯ!

~~~~~~~~~

Подробен фоторепортаж в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=196718

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Велик входВелик входСливенски митрополит Йоаникий3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитСливенски митрополит ЙоаникийАрхиерейска молитва за Българския патриархАрхиерейска молитва за Българския патриархАрхиерейска молитва за Българския патриархПатриаршеско благословениеСв. Дарове в дискоса и потира3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитМолебен за третата годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитМолебен за третата годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитМолебен за третата годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитМолебен за третата годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитПатриарх Неофит чете Евангелският откъсСлушане на св. ЕвангелиеМолебен за третата годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитМолебен за третата годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитМолебен за третата годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитДуховно воинство3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »