ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ и ПРИЕМ В СИНОДНАТА ПАЛАТА

24 февруари 2016 12:00, д-р Десислава Панайотова
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

Днес, 24 февруари 2016 г., празнуваме 3-годишнината от патриаршеската интронизация на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По този повод той получи много поздравителни адреси, цветя и паметни подаръци от държавни, областни и общински институции, от синодални служители, граждански организации, отделни миряни и граждани, които му бяха връчени в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" след края на празничната патриаршеска св. Литургия и молебена, както и по време на официалния прием в Синодната палата.

Специално поздравително слово към Светейшия ни патриарх отправи от името на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който подчерта, че патриарх Неофит върви по стъпките на достойните си предшественици в това да обгръща с архипастирската си грижа всички, търсещи Господа и жадуващи пълната възраст на Христовото съвършенство. В паметен дар митрополит Йоан връчи на патриарх Неофит празничен богослужебен омофор.

По-долу публикуваме поздравителните адреси от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и от Волоколамския митрополит Иларион - председател на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ. Те бяха прочетени от архим. Филип Василцев - представител на Московския патриарх в София, който връчи от името на Руското подворие портрет на св. Серафим Соболев, Софийски Чудотворец. В прочетените от него слова се подчертава, че патриарх Неофит Български е невидимо подкрепян от българските и руските светии в носенето на първосветителския кръст, в това число и от Богучарския светител Серафим, в обстоятелствата на чийто земен живот и прославление с особена дълбочина и сила изпъкват многовековните връзки между Руската и Българската православни църкви.

Негово Светейшество получи поздравления и от президента на РБългария г-н Росен Плевнелиев, от министър-председателя на РБългария г-н Бойко Борисов, от председателя на ЦН на патриаршеската катедрала архим. Дионисий, от представителя на Румънския патриарх в София ставр. ик. Нелуц Опря, от ректора на СДС "Св. Иван Рилски" и др. В тях се благопожелава на Светейшия ни патриарх да има здраве, сили и успешно светителстване в продължаване грижата за духовния мир и благополучие на българската нация. Подчертава се търпението и човеколюбието на патриарх Неофит, с които той дава достоен пример как се съхраняват и предават православните християнски ценности!

В словото си Негово Светейшество каза: "С благодарност към нашия Господ и Спасител Иисус Христос, за всички Негови благодеяния и щедрости заставам пред вас – мои събратя и съслужители при Божия олтар и скъпи гости на това тържество, с молитвено пожелание за духовно и телесно здраве и апостолско дръзновение в трудовете ни за възрастването на òбичната ни Българска православна църква! Нека общото ни дело в съграждането на нашия дял от големия Божи дом, който по думите на апостола е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), да бъде, извършвано от нас във взаимна любов и в единомислие, „имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък, върху който цялото здание, стройно сглобено, възраства в храм свет чрез Господа” (Еф. 2:20-21). Нека всеки от нас в съработничество със своите събратя, на мястото, на което Бог го е поставил, да допринася според силите си „в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12), та по този начин да се покажем достойни приемници на всички онези далечни и по-близки наши предци, които положиха основите и изграждаха през дългите и превратни столетия родната ни света Църква, за да бъде тя истински спасителен кораб за своя народ..." (Пълното слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=196717)

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитМитрополит Йоан чете синодалното поздравление към патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитПоздравителен адрес от името на президента Р.ПлевнелиевПоздравителен адрес от името на министър-председателя Б.Борисов3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитСловото на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит3-годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитМноголетствиеСилата на Църквата е в нейната съборност и вярност на ХристаСеминаристите от СДСМитр. Антоний и йером. ЗотикГ-жа Миленова поздравява патриарх НеофитГ-жа Кьосева поздравява патриарх НеофитГ-жа Пенева поздравява патриарх НеофитПрием в Синодната палата - 24.02.2016 г.-поздрав от Дома на МоскваПоздрав от ректора на СДС за патриарх НеофитПредставителите на РПЦ и Румънската православна църква в СофияПървосветителят на БПЦ патриарх Неофит БългарскиПоздравителни адреси от РПЦ, поднесени от архим. Филип ВасилцевСветейшият патриарх Неофит БългарскиПоздравления от ставр. ик. Нелуц Опря от Румънската православна църква Ик. Василий Сарян и прот. Николай ГеоргиевЕп.Григорий, митр. Йоан, митр. Серафим и протодякон ИванИгумения Пелагия поздравява патриарх НеофитСинодната палатаСинодната палата

Файлове

« предишна новинаследваща новина »