ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Делегацията на РПЦ за прославлението на св. Серафим (Соболев) бе посрещната от представители на Св. Синод на БПЦ-БП на летище "София"

25 февруари 2016 15:09, Българска Патриаршия
Митр. Йоан приветства на българска земя Волоколамски митр. Иларион

Днес започват празничните събития и богослужби, посветени на прославлението на дивния Божи угодник св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец - първия светец, канонизиран и прославян заедно от две Поместни църкви! Тази вечер в 18,30 ч. – представители на РПЦ и БПЦ воглаве с Българския патриарх Неофит ще отслужат в криптата на руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски" в София последна панихида–трисагий в памет на просиялия в лика на светиите св. Серафим (Соболев). След това, от 19,00 ч. от там ще тръгне тържествено литийно шествие към ПКСХП „Св. Александър Невски“. То ще бъде възглавено от Волоколамския митрополит Иларион и ще пренесе дарената от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил първа икона на новоканонизирания от Архиерейския събор на РПЦ Софийски светител Серафим. Утре, 26 февруари 2016 г., от 9,00 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се състои самото прославление!

Във връзка с това знаменателно духовно събитие официалната руска делегация, водена от Негово Високопреосвещенство Волоколамския митрополит Иларион - председател на Отдела за външни църковни връзки на РПЦ, пристигна днес в София.

От страна на БПЦ-БП гостите бяха посрещнати от Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, архим. Дионисий - председател на ЦН на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" и архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.

От страна на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския патриарх в София руската делегация бе посрещната от неговия предстоятел архим. Филип и йером. Зотик - свещенослужител при Руския храм-подворие.

Във връзка с личността и примера на Богучарския архиепископ Серафим Софийски Чудотворец, митрополит Иларион подчерта следното: "Кое обикновено разделя хората? Хората ги разделя грехът. А кое съединява хората? Хората ги съединява светостта. И ето, светостта, която е била проявена от този забележителен йерарх на Руската православна църква, несъмнено ще свързва нашите народи. Ние виждаме сега как при гроба на св. Серафим идват множество хора. И ние виждаме как се извършват чудеса и изцеления в тази гробница, което свидетелства за това, че този праведник е жив, че той чува хората, които се обръщат към него в молитви, и че той помага и на руснаци, и на българи, и на всички, които идват в криптата на свето-Николаевския храм, за да се поклонят на неговите мощи." (Пълен запис - в прикаченото аудиоинтервю.)

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза за Официалния сайт на БПЦ-БП, че по време на канонизацията при подаряването на БПЦ на първата икона с лика на св. Серафим в Москва на 3 февруари т.г., Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е изразил своята голяма радост, че "имаме още един новоканонизиран светец, който да бъде закрилник и за двете църкви...и за двата народа". (Пълен запис - в прикаченото аудиоинтервю.)

Пред журналисти преди това митрополит Йоан разясни, че да се интересуваме дали някой наш ближен е бил информатор на секретните служби по време на комунистическия режим е донякъде разбираемо, ала понякога това може да премине в чувство на осъждане. Но още по-лошо от осъждането е да разпитваш за това дали даден светец като св. Серафим Соболев не е бил агент на комунистическите тайни служби. Това вече е богоборство.

Св. Серафим от мига на своето отминаване в отвъдния свят изпълнява отеческото си обещание да отговаря на молитвите и писмата, които вярващите ще отправят към него, за да се застъпва той с любов за всички нас пред Всеблагия Бог. Този велик Божи дар - да имаме в сърцето на София св. мощи на добрия архипастир-Чудотворец и неговото богословско и пастирско наследство - е повод за голяма благодарност и нестихваща радост у всички верни!

Затова - нека да се съберем тази вечер при Руската църква и след това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", както и утре, за обща молитва към Бога и Неговия избран съсъд - светител Серафим Соболев! И да станем участници в първото прославление на един светец от две сестри-църкви! И така да засвидетелстваме пред света:

ИМА БОГ!

И ДИВЕН Е ТОЙ В СВОИТЕ СВЕТИИ!

ЗАЩОТО ЧРЕЗ ТЯХ ТОЙ НАЯВЕ НИ ПОКАЗВА КОЕ Е НАШЕТО ПРИЗВАНИЕ.

ПРОСВЕЩАВА НИ ЧРЕЗ СВОЯТА ИСТИНА!

СЪБИРА НИ ЧРЕЗ СВЕТОСТТА!

СПАСЯВА НИ ЧРЕЗ ЛЮБОВТА!

Текст, снимки и аудиозаписи: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Варненски и Великопреславски митр. ЙоанПредставители на БПЦ и РПЦ очакват руската делегацияВарненски и Великопреславски митр. ЙоанЛетище "София"Митр. Антоний и митр. Йоан тръгват към пистата за посрещанеВ очакване на руските гостиМитр. Антоний и митр. Йоан приветстват Волоколамски митр. ИларионВолоколамски митр. Иларион и архим. Филип ВасилцевВолоколамски митр. Иларион Волоколамски митр. ИларионВолоколамски митр. ИларионДелегацията на РПЦ за прославлението на св. Серафим (Соболев) в СофияДелегацията на РПЦ за прославлението на св. Серафим (Соболев) в СофияВолоколамски митр. ИларионМитр. Антоний и митр. Йоан беседват с Волоколамски митр. ИларионСв. Серафим Соболев -  Софийски Чудотворец

Аудио

Интервю с Волоколамски митрополит Иларион

Интервю с Варненски и Великопреславски митр. Йоан

« предишна новинаследваща новина »