ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЗАПОЧНАХА ДУХОВНИТЕ ТЪРЖЕСТВА ЗА ПРОСЛАВЛЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ - ОБЩО ДЕЛО НА РПЦ И БПЦ-БП

26 февруари 2016 02:50, Българска Патриаршия
Св. Серафим Соболев, Софийски Чудотворец

Божественною ревностию присно распалаемь, Православия столп явился еси в Софии граде возсияв, и благочестием твоим многия люди ко Христу привел еси, пастырю добрый, святителю отче Серафиме, моли Христа Бога, спастися душам нашим. /Тропар, гл. 4/

На 25 февруари 2016 г. започнаха празничните събития и богослужби, посветени на прославлението на дивния Божи угодник св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец - първия светец, канонизиран и прославян заедно от две Поместни православни църкви - Руската и Българската!

В криптата на руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски" в София най-първо бе отслужена последна панихида–трисагий в памет на просиялия в лика на светиите св. Серафим (Соболев). Тя бе възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в съслужение с ръководителя на официалната делегация на РПЦ Волоколамски митрополит Иларион. В съмоление се включиха и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Величкият епископ Сионий, Белоградчишкият епископ Поликарп, предстоятелят на Руското подворие архим. Филип Василцев, множество духовници и вярващи православни християни, сред които кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, руският посланик в България г-н Юрий Исаков и много други. Българският патриарх отправи кратко сърдечно слово, в което каза: "Застанали благоговейно пред този светоносен гроб, отслужили /.../ последна панихида за светителя Серафим в навечерието на тържествената му прослава, пред нашия взор се изправя благият образ на този любящ архипастир, който и след земната си кончина не остави без молитвена подкрепа своето паство."

В тържествената и красива февруарска вечер пред храма ги очакваха многобройно свещенство и богомолен народ с кръстове и хоругви, с велика духовна радост и трепет от това, че настана мигът да прославим добрия пастир владика Серафим в сонма на Христовите верни светители!!!

Литийноно шествие към ПКСХП „Св. Александър Невски“ бе възглавено от Волоколамския митрополит Иларион - председател на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ. По време на литията бе пренесена дарената от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил първа икона на новоканонизирания от Архиерейския събор на РПЦ Софийски Чудотворец и Богучарски архиепископ Серафим.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество патриарх Неофит с членове на Св. Синод, епископи, духовници и миряни посрещна литийното шествие с иконата, която бе въведена в олтара на храма и цялото множество се потопи в благодатта на Божия дом и отслуженото там Всенощно бдение. То бе възглавено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с архим. Дионисий - председател на ЦН на храм "Св. Александър Невски", ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство и дякони. Съборната молитва на всички, обичащи и почитащи владика Серафим Соболев, стопли умовете и сърцата и ги въздигна към небесните обиталища на Бога, откъдето слиза всяка милост и всеки съвършен дар.

София притихна в благодарност към Бога и своя новоканонизиран покровител. България бе в сърцето на София, за да се поклони на своя благодетел, закрилник и молитвеник пред Бога. В отпуста на утренята митрополит Йоан за пръв път спомена сред светиите и името на Богучарския архиепископ и Софийски Чудотворец Серафим, а накрая на бдението в краткото си обръщение към вярващите той поздрави всички с това тържество на Православието, в което се превръща прославлението на св. Серафим!

Ликуват небесната и земната Църква, защото православният свят придобива нов светия - светител от руската и българската земя, водач на заслепените и измъчените, благ отец на всички православни и свой на Бога - огненият в любовта и верността си св. Серафим Софийски Чудотворец!

Текст и снимки: Десислава Панайотова, гл. редактор на Официалния сайт на БПЦ-БП

 

 

Снимки

Св. гроб на св. Серафим Софийски Чудотворец в Руската църква в СофияПоследната панидиха за светител Серафим възглави Българският патриарх НеофитВ криптата при гроба на св. Серафим СоболевХорът на Руския храм-подвориеОгнен серафимС молитва при гроба на св. Серафим СоболевС молитва при гроба на св. Серафим СоболевКметът на София с о. Ангел и о. КирилО. МарийС молитва при гроба на св. Серафим СоболевРуските духовници с иконата на св. Серафим СоболевЛитийното шествие с иконата на св. Серафим Соболев - 25.02.2016 г., СофияСофийското духовенство в литията в чест на св. Серафим СоболевБългарското духовенство в литията в чест на св. Серафим СоболевЛитийното шествие в чест на св. Серафим Соболев - 25.02.2016 г., СофияБългарски децаБългария и Русия - заедно в светото Православие!Софийското духовенство в литията в чест на св. Серафим СоболевСофийското духовенство в литията в чест на св. Серафим СоболевСофийското духовенство в литията в чест на св. Серафим СоболевСофийското духовенство в литията в чест на св. Серафим СоболевЛитийното шествие в чест на св. Серафим Соболев - 25.02.2016 г., СофияВолоколамски митр. Иларион възглави литията в чест на св. Серафим СоболевЛитийното шествие в чест на св. Серафим Соболев - 25.02.2016 г., СофияЛитийното шествие в чест на св. Серафим Соболев - 25.02.2016 г., СофияСвтетителю отче Серафиме, моли Бога за нас!В празничната вечер преди успението и прославлението на св. Серафим СоболевПатриарх Неофит и синодални архиереи посрещат литията с иконата на св. СерафимЛитийното шествие в чест на св. Серафим Соболев - 25.02.2016 г., СофияСвтетителю отче Серафиме, моли Бога за нас!Варненски и Великопреславски митр. Йоан възглави Всенощното бдениеВсенощното бдение в чест на св. Серафим СоболевВсенощното бдение в чест на св. Серафим СоболевВсенощното бдение в чест на св. Серафим СоболевДуховните пастири в молитва към светител Серафим СоболевСвтетителю отче Серафиме, моли Бога за нас!Варненски и Великопреславски митр. Йоан възглави Всенощното бдениеДяконите служат в чест на св. Серафим СоболевВарненски и Великопреславски митр. ЙоанАрхим. Дионисий призовава вярващите да се включат в прославлението на 26 февруариВарненски и Великопреславски митр. Йоан
« предишна новинаследваща новина »