ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В СОФИЯ СЕ СЪСТОЯ ПРОСЛАВЛЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ БОГУЧАРСКИ АРХИЕПИСКОП И СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

26 февруари 2016 10:31, Българска Патриаршия
П атриарх Неофит прие дара от РПЦ за прославлението на св. Серафим Соболев

Тази сутрин, 26 февруари, в деня на неговото успение, се състоя прославлението на св. Серафим Софийски Чудотворец в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Прославлението на Богучарския архиепископ Серафим възсия за всички с благодатна сила и единно православно свидетелство, възглавено от Светейшия Български патриарх Неофит в съслужение с архиереите-представители на Руската православна църква и синодалните митрополити и епископи на Българската православна църква, на свещеници, свещеномонаси и дякони, и при съборна молитва на всички присъстващи в храма!

При пеене от страна на патриаршеския хор, дирижиран днес от доц. Димитър Димитров и ик. Кирил Попов, на славословието, патриархът, архиереите и духовниците, които щяха да вземат след това участие в св. Литургия, излязоха от св. олтар в средата на храма пред приготвения за празничната икона аналой.

При запяването на „Светий Боже“ иконата на св. Серафим Софийски Чудотворец бе изнесена от олтара, с нея бе обиколено три пъти около аналоя и тя бе поставена върху него за предстоящото прославление.

От амвона прозвуча словото на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, който по решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 3 февруари 2016 г. взе участие в канонизацията на архиеп. Серафим Соболев в Москва заедно с Варненския и Великопреславски митрополит. След него на амвона се възкачи главният секретар на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреподобие архим. Герасим, който прочете Патриаршеското и Синодално послание по повод прославлението на новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец.

В него бе подчертано: "Мъченици и изповедници на вярата, равноапостолни просветители и владетели, преподобни отци и майки, пустинножители и новомъченици – всеки от тях, в своето време и на своето място, са били и остават наши верни образци и спътници по дългия път на нашия благочестив народ и на всеки от нас към Христа и Неговото Царство! Тази велика Божия милост продължава да се излива над нас и сега, в нашите дни на нечувано духовно объркване и на повсеместна криза на ценностите и идентичността. Криза, която българският народ преживява заедно с целия свят и с цялото човечество. Насред тази криза на духовността и на ориентирите ние виждаме, че Бог отново не ни е забравил, изпращайки ни от Своя небесен чертог нови и нови благодатни застъпници, какъвто е и тържествено прославяният днес у нас светител и Божи угодник: Богучарски архиепископ и Софийски чудотворец Серафим (Соболев)." (Пълното слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=196972)

След това бе изпят тропарът на св. Серафим по текст на йеродякон Юстин Зографски и музика на иконом Кирил Попов, като през цялото време всички в храма дълбоко се молеха.

Светейшият патриарх Неофит отправи към прославяния Богучарски архиепископ Серафим Софийски Чудотворец следната молитва, която оттук-нататък всички ще могат да произнасят с упование в милостивата помощ на св. Серафим:

"О, предивни Чудотворче, светителю отче Серафиме! Ти, още докато си бил сред нас, си казал на верните: „Ако получа дръзновение пред Господа, няма да ви оставя сираци”. Затова, помнейки твоите думи и делата ти на милосърдие във временния ти живот, с любов падаме пред теб и усърдно просим: моли се непрестанно пред престола на Царя на славата за всички нас, ближни и далечни, свои и чужди, немощни и грешни, и които с любов те почитат. Ти от детство си просветен с Божията благодат, а в юношеството, придобил съвършен ум, младежите и девойките си поучавал на мъдрост. Достигайки зряла възраст, си се показал усърден извършител на божествените добродетели. Затова и нас утвърди в благоугаждането на Бога и като добър пастир, който изрядно е пасъл Христовите овци, упъти ни в пътя на покаянието. Като светилник на истинската Светлина, просвети и ни запази от заблужденията и съблазните на този свят, и като дивен чудотворец, не преставай да показваш своята милост към всички, които с любов прибягват към тебе. Добри пастирю, не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и другаде. Бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Пастиреначалника и Господ наш Иисус Христос, Който е винаги прославян и Комуто се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и Всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин!"

Бе изпято Величанието на светеца и в това време всички присъстващи приеха благословението на светител Серафим чрез ръцете на Българския патриарх, който осени четирите страни на храма и молещите се в него с дарената на БПЦ от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил първа икона на св. Серафим.

След това хорът прекрасно изпя пространния тропар, кондака и величанието на св. Серафим.

В този момент патриархът и архиереите целунаха иконата на новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец. Патриарх Неофит за пръв път на този ден молитвено призова "иже во святих отца нашего новопрославленнаго Серафима Софийскаго Чудотворца, егоже и памят совершаем...". Прозвучаха многолетствието и пространният тропар на вече новопрославения светец и след края на прославлението на светител Серафим патриархът, заедно със своите събратя, се отправи към олтара, където и в момента се отслужва тържествената св. Литургия.

СВЕТИТЕЛЮ ОТЧЕ СЕРАФИМЕ, МОЛИ БОГА ЗА НАС!

Текст и снимки: Десислава Панайотова
Панорамни снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Св. Серафим Софийски Чудотворец - първата дарена от РПЦ иконаВтората дарена на БПЦ от РПЦ икона на св. Серафим Софийски ЧудотворецСлово на Волоколамски митр. Иларион в чест на новопрославения св. Серафим Софийски ЧудотворецВтората дарена на БПЦ от РПЦ икона на св. Серафим Софийски ЧудотворецНеврокопски митр. Серафим, Браницки еп. Григорий и архим. ГерасимНегово Светейшество Българският патриарх Неофит - благодарствено словоСлово на Волоколамски митр. Иларион в чест на новопрославения св. Серафим Софийски ЧудотворецПрославлението на св. Серафим Софийски ЧудотворецПрославлението на св. Серафим Софийски ЧудотворецПрославлението на св. Серафим Софийски ЧудотворецПри иконата на светител Серафим Софийски Чдотворец"Св. Александър Невски" на 26.02.2016 г. - Св. Серафим Софийски Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »