ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мирен мълчалив протест на възпитаници на Софийската духовна семинария пред Министерството на здравеопазването

19 март 2010 20:11, СДС
Мълчалив протест пред Министерството на здравеопазването

Днес, 19 март 2010 г., в 11 часа сутринта, на мирен мълчалив протест пред сградата на Министерството на здравеопазването в София се събраха роднини, съученици и близки приятели на починалия на 3 март семинарист Калин Чонов. Заедно с майката на Калин, за да участват в протеста, от родния му град Велико Търново дойде голяма група негови приятели, към които се присъединиха и съучениците му от четвърти курс на Софийската духовна семинария, водени от учител-възпитателя г-н Васил Танев.

Дълбока скръб и мъка по преждевременно загубения млад живот бе изписана по лицата на всички. Те стояха пред сградата на здравното министерство мълчаливо, със запалена свещ в ръка и настояваха да бъде потърсена отговорност на виновните за тежката загуба.

След като бе изминал близо час, пред Министерството слезе директорът на Дирекция „Оперативни приоритети”, към която се числи и „Спешна помощ”, д-р Максим Гайдев, и покани в кабинета си представители на протестиращите. Д-р Гайдев беше подробно запознат със случая – от първото и второто идване на "Бърза помощ" в Семинарията на 24 февруари, когато двата лекарски екипа дават различни диагнози, предписват различни лекарства, а лекарят от втория екип отказва да вземе Калин с думите: „Не мога да го приема в болница без основателни причини”, до отвеждането на момчето, вече напълно изтощено от четиридесетградусовата температура, в Инфекциозна болница, а от там - във Военномедицинска академия, където приелият го лекар малко по-късно заключава:"Ако беше доведен навреме, нямаше да се стигне до този фатален край”.

Пред д-р Гайдев, учител-възпитателят г-н Васил Танев сподели, че болката и скръбта на всички в Семинарията е много голяма, защото загубихме един любим човек, и изтъкна, че семинаристите имат много добра физическа подготовка и високо нравствено ниво - затова тази внезапна загуба е така мъчителна и трудно приемлива.

В отговор д-р Максим Гайдев каза, че ще бъде направено щателно проучване по случая и каквито слабости по ангажиментите на медицинските лица бъдат установени, ще бъдат изнесени в специален доклад, който ще бъде предоставен на протестиращите. В качеството си на директор на „Спешна помощ” д-р Гайдев обеща, че ако бъдат констатирани нарушения от страна на лекарските екипи, веднага ще бъдат предприети административни наказания.

По време на срещата в кабинета на д-р Гайдев присъстваха и служители от Пресцентъра на здравното ведомство.

За изготвянето на доклада беше определен срок от една седмица до десет дни.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Софийска духовна семинария

 

 

Снимки

Мълчалив протест пред Министерството на здравеопазванетоМълчалив протест пред Министерството на здравеопазванетоМълчалив протест пред Министерството на здравеопазванетоМълчалив протест пред Министерството на здравеопазването
« предишна новинаследваща новина »