ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКОТО СЛОВО след последната панихида в памет на БОГУЧАРСКИЯ АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ СОБОЛЕВ

25 февруари 2016 19:05, Българска Патриаршия
Патриаршеско слово след последната панихида за архиеп. Серафим Соболев

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ АРХИМАНДРИТ ФИЛИП,

ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Застанали благоговейно пред този светоносен гроб, отслужили, според традицията в Българската православна църква, последна панихида за светителя Серафим в навечерието на тържествената му прослава, пред нашия взор се изправя благият образ на този любящ архипастир, който и след земната си кончина не остави без молитвена подкрепа своето паство.

Десетки и стотици хиляди люде са коленичили на това място, много сълзи са оросили този мрамор, много молитвени въздишки са възнесени с непоколебимата надежда и вяра, че обичаният владика Серафим чува нашите просби и се застъпва за нас пред Божия престол.

Сега надеждите на този нескончаем поток от хора, които вече 66 години ежедневно се стича на гроба му, се оправдаха. Ставаме свидетели и съучастници в нещо изключително: две сестри поместни православни църкви – Руската и Българската, обединиха усилията и волята си в прославлението на един светец и от сега и до веки той ще бъде неразривна връзка помежду ни, повод за общи молитви и съслужения, небесен застъпник пред Божия престол за всички християни и особено за нашите два православни народа!

Светителю отче Серафиме, не ни оставяй и занапред, но моли Христа Бога да милва и спасява нашите души!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, произнесено след последната панихида за новоканонизирания Богучарски архиепископ Серафим /Соболев/, Руски храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“, София, 25.02.2016 г.

Снимки: Десислава Панайотова
Любен Кисьов (саркофаг на св. Серафим Соболев)

 

 

Снимки

Огнените серафими в криптата на Руската църква в СофияПатриаршеско слово след последната панихида за архиеп. Серафим СоболевСв. Серафим Софийски Чудотворец изпросва Божията закрила над гр. СофияПреди панихидатаПреди панихидата в криптата на Руската църква в СофияПреди панихидата в криптата на Руската църква в СофияПреди панихидата в криптата на Руската църква в СофияСветейшият Български патриарх Неофит оглави последната панихидаПоследната панидиха за светител Серафим възглави Българският патриарх НеофитПоследната панидиха за светител Серафим СоболевСв. гроб на св. Серафим Софийски Чудотворец в Руската църква в СофияСв. Серафим Софийски Чудотворец - стенопис в Руската църква в СофияКато ангел живя сред нас и със серафимите неизменно славиш Бога, светителю Серафиме!Свтетителю отче Серафиме, моли Бога за нас!Потокът от молещи се при гроба на св. Серафим Соболев не спираСтълб на Православието - светителю Серафиме, моли Бога за нас!
« предишна новинаследваща новина »