ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе отбелязана 45- годишнина от блажената кончина на Видинския митрополит Неофит

28 февруари 2016 16:05, Видинска митрополия
Във Видин бе отбелязана 45- годишнина от блажената кончина на Видинския митрополит Неофит

На 26 февруари се навършиха 45 години от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Неофит, достоен труженик на Господнята нива, проповедник, културно-просветен деец, общественик, спасител на българските евреи, строител, отец и родолюбец.

По този повод на 28 февруари в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, бе отслужена заупокойна света Литургия и панихида в памет на Видинския митрополит Неофит, а на гроба на митрополита, в източната страна на храма, в двора на Видинска света митрополия, бе отслужен трисагий за упокоение на най-дълго управлявалия Видинската епархийска катедра архиерей.

Светата Литургия с благословението на Видинския митрополит Дометиан бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Самуил и иконом Емил Димитров.

След богослужението епископ Поликарп се обърна с кратко слово в чест на 17 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син и с думи в памет на Видинския митрополит Неофит.

Той изяви живота и делото на митрополит Неофит, засегна важни моменти от неговото служение и подтикна вярващите, спазвайки Евангелската заповед, да помнят митрополита и да подражават на живота, вярата и делата му.

Богослужението в памет на митрополит Неофит бе уважено от сродници и помнещи достойния митрополит, които споделяха за дивния старец, доживял библейската възраст 103 години.

Видинският митрополит Неофит, като приемник на Екзарх Антим Първи, през 1934 г. въздигна паметник-мавзолей на Антим Първи и с това показва, че е достоен приемник на неговия епархийски престол. Поради това, почитането паметта на митрополит Неофит, преминава под омофора на отбелязването на 200 години от рождението на Антим Първи.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »