ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ В ЧЕСТ НА ПРОСЛАВЛЕНИЕТО НА СВЕТИТЕЛ СЕРАФИМ

28 февруари 2016 17:37, Софийска митрополия
ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ В ЧЕСТ НА ПРОСЛАВЛЕНИЕТО НА СВЕТИТЕЛ СЕРАФИМ

С празничен концерт на 26 февруари в старинния храм „Св. София“ завършиха тържествата в чест на прославлението на св. Серафим, епископ Богучарски и Софийски Чудотворец.

На празничното събитие присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и Видинският митрополит Дометиан, Браницкият епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Герасим, протосингелът и предстоятел на храма „Св. София“ ставр. ик. Ангел Ангелов и членове на руската делегация.

Негово Високопреподобие архимандрит Филип, предстоятел на храма „Св. Николай“ -Подворие на Руския патриарх в София, с кратко слово откри празничната вечер.

Смесеният хор на Руското подворие под диригенството на Василена Ченова-Стефанова вдъхновено изпълни: „Отче наш“ от Добри Христов; "Тропар на св. Серафим Софийски Чудотворец", който бе изпълнен под диригентството на автора на музиката – иконом Кирил Попов; "Величание" от П. Додонов за светител Серафим; "Во царствии Твоем" от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев); „Слава Единородний Сине“ от Д. Христов; "Трисвятое" – напев от 17 в.; "Задостойник на Сретение Господне"; „ К Богородице прилежно“ - валаамски напев; и „Хвалите имя Господне“ от Д. Христов със солист Стефан Димитров.

За неповторимата празнична атмосфера допринесе с изпълнението си и мъжкият хор за византийско пеене „Йеромонах Неофит Рилски“, който изпълни под диригентството на Андрей Касабов „Тропар на светител Серафим, Софийски Чудотворец" на 4 гл., източен напев по текст на йеродякон Юстин Зографски и музикална адаптация на А. Касабов; „Вниду в дом Твой“ - музикална адаптация А. Касабов; и из „Величание“ за светител, гл. 4 – легетос.

Хорът на Софийските свещеници под диригентството на иконом Кирил Попов започна своето изпълнение също с "Тропар на светител Серафим, Софийски Чудотворец", източен напев на 5 глас, по текст на йеродякон Юстин Зографски и музикална адаптация А. Касабов. Второто изпълнено песнопение бе из „Полиелей“, гл.1 (псалми 134 и 135) - еленски напев. Това песнопение е изпято от блаженопочиналия Доростолски митрополит Иларион и записано от иконом Кирил Попов. Митрополит Иларион е оставил ценни спомени за светител Серафим, в когото жителите на стара София виждали Божий угодник. Хорът изпълни още „Блажен муж“ от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев).

Светител Серафим се е отнасял с особена почит към всебългарския светец Йоан Рилски Чудотворец, когото наричал „Красота и слава на Българската православна църква“. Сам е съставил и чудно поетично произведение – акатист на св. Йоан Рилски. В програмата бе включена финалната част от „Похвална песен“ за преп. Йоан Рилски, написана от йеромонах Неофит Рилски. На концерта беше изпълнено нещо забележително: „Припев” към акатиста на преподобни Йоан Рилски, като не само текстът, но и мелодията е съчинена от светител Серафим. Хармонизацията е на Н. Панин – диригент на хора при Руската църква от 1926 до 1928 г., а обработката за мъжки хор е на иконом Кирил Попов. Текстът на 12 икос и 13 кондак беше стилно прочетен от иконом Кирил Дидов.

Празничният концерт завърши с „Хвалебна песен за светите братя Кирил и Методий“ по текст и музика на Дмитрий Соловьов.

В края на празничната вечер с прочувствено слово се обърна Видинският митрополит Дометиан, който трогна присъстващите със своите спомени.

Гръмко Многолетствие за предстоятелите на Руската и Българската църква и богохранимото тяхно паство, изпълнено от протодякон Константин Барган и Хора на Софийскиге свещеници, огласи старинния храм, а Негово Светейшество патриарх Неофит благослови всички присъстващи в храма.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/792-tarzhestven-kontzert-v-chest-na-proslavlenieto-na-svetitel-serafim

 

Текст: Нина Комарова
Снимки: Георги Карпов и Нина Комарова

 

 

Снимки

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ В ЧЕСТ НА ПРОСЛАВЛЕНИЕТО НА СВЕТИТЕЛ СЕРАФИМПосрещане на Негово Светейшество ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ В ЧЕСТ НА ПРОСЛАВЛЕНИЕТО НА СВЕТИТЕЛ СЕРАФИМТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ В ЧЕСТ НА ПРОСЛАВЛЕНИЕТО НА СВЕТИТЕЛ СЕРАФИМ
« предишна новинаследваща новина »