ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излязоха от печат проповедите на о. Йоан Крестянкин за Великия Пост и от Пасха до Петдесетница

29 февруари 2016 11:10, Ловчанска митрополия
Новата книга с проповеди на о. Йоан Крестянкин

На българския книжен пазар за първи път излизат проповедите на великия старец и подвижник на Руската Православна Църква о. Йоан Крестянкин. Книгата е издание на Ловчанска Света Митрополия и обхваща проповедите на о. Йоан за Великия Пост и от Пасха до Петдесетница. Изданието се посвещава на 10-годишнината (която се навърши тази година на 5 февруари) от праведната кончина на приснопаметния старец, с чийто благодатни духовни наставления се е ползвал Ловчанският митрополит Гавриил в продължение на 20 години.

Проповедите обхващат подготвителните недели на Великия Пост, започвайки от Неделята на митаря и фарисея, а така също неделите на Постния Триод. Изданието включва и словата на архим. Йоан за Светлата пасхална седмица, за Петата Неделя след Пасха, за Възнесение и Петдесетница.

 

Живото слово на големия познавач на духовния живот ще ни потопи в размисъл за онова, що едничко е само потребно, и с красив поетичен изказ ще ни настави как да се подготвим за великото поприще на покаянието - Светата Четиридесетница, как да преминем спасителното време на Поста, в какво се състои самопознанието, покаянието, опрощението. А като венец на постните трудове о. Йоан ще ни направи причастни и на Пасхалната радост, на радостта от Христовото Възкресение и Възнесение и на великото събитие на слизането на Св. Дух над Христовата Църква. Неповторимо красиви по своя художествен стил, завладяващи по дълбочината на светоотеческата мисъл, която ги пронизва, проповедите на стареца Йоан ще бъдат незаменимо четиво в навечерието на Великия пост, по време на Св. Четиридестница и след това, когато Православната Църква ще празнува Светлотото Христово Възкресение.

 

Книгата е с обем от 192 стр. и се продава на цена от 6 лв. В близките дни ще бъде разпространена в столичните храмове и църковни книжарници, а също така може да бъде закупена директно от Ловчанска Света Митрополия.

За църковните настоятелства и книжарници има търговска отстъпка.

За повече информация или поръчки свържете се нас на адрес:

redaktori@predanie.bg

тел. 0888 286 937

По-долу поместваме предговора на митрополит Гавриил към изданието:

***

На 5 февруари се навършиха 10 година от блажената кончина на великия старец на Руската православна църква – архим. Йоан Крестянкин. По този повод решихме да подарим на българските читатели една прекрасна духовна книга с негови проповеди. Когато четем тези проповеди, ние усещаме Христовата благодат, с която беше преизпълнена неговата свята душа, беседваме с великия подвижник, чувстваме неговата любов към нас, неговото горещо желание да ни помага в пътя ни към Господа, към вечната радост.

 

Светият Синод на Българската православна църква ме изпрати през есента на 1984 г. да пиша докторска дисертация в Московската духовна академия. В началото на 1986 г. аз и двама студенти от Сръбската православна църква с благословението на ректора на МДА – епископ Александър, посетихме гр. Петербург. Посрещна ни много сърдечно митрополит Антоний (Мельников, сега вече блаженопочивш). Към края на срещата три пъти много настоятелно ни каза: „Не си отивайте от Русия, докато не посетите архим. Йоан Крестянкин. Владика Антоний ми направи впечатление на духовен човек и аз реших непременно да изпълня неговата заръка.

 

След като през пролетта на 1986 г. защитих своята дисертация, помолих ректора на МДА да ми разреши пътуване до Псково-Печерския манастир. Пътувахме с предишните братя. В манастира очаквах с нетърпение срещата с о. Йоан. Посрещна ни с голяма любов, дълго беседва с нас. Трябва да отбележа, че по това време вече имаше решение на Св. Синод на БПЦ да се завърна в България като протосингел на Негово Светейшество патриарх Максим. Казах на о. Йоан да се помоли да ме оставят в България в манастира „Св. Петка“ - с. Банкя и освен това да преподавам в духовната семинария или духовната академия. Отец Йоан се загледа надалеч, прекръсти се, каза: „Да, да, ще се помолим“, и след няколко секунди три пъти и с тържествен глас повтори: „Ти ще бъдеш представител на БПЦ при Българското подворие в Москва“. Не знаех как може да стане това, но повярвах, че то непременно ще бъде. Имах изпратен вече от България самолетен билет за връщане. В събота на Задушница отидох в подворието с цел в неделя, деня на Света Троица, да служа за последен път и да се простя с енориашите. Счетоводителката на подворието Вера Андреева ми каза, че от София са се обадили да не пътувам, а да чакам идването ва митрополит Панкратий в Москва. Пристигна митрополит Панкратий (сега блажeнопочивш Старозагорски митрополит) и каза, че най-новото решение на Св. Синод на БПЦ е дядо Кирил, тогавашният наш представител в Москва (сега блаженопочивш Варненски и Великопреславски митрополит), да се върне в България, а аз оставам на неговото място. Преди да вземе това ново решение Св. Синод на БПЦ, Господ го е открил на о. Йоан. Описах един от многото случаи на прозорливостна о. Йоан, свидетел на които съм бил през 20-те години, в които го познавах и посещавах.

Нека четем изключително духовно полезните проповеди на о. Йоан с желание да се поучим от този свят подвижник, проповядвал единствено това, което предварително самият той е изпълнил и изпитал.

Нека ни окриля неговата безгранична любов към Бога, към Пресвета Богородица, към светите Божии угодници и към нас, грешните хора. Заради спасението на нас, грешните, по време на земния си живот о. Йоан отдаваше всичките си сили, а сега се моли за нас пред престола на Св. Троица.

Отче Йоане, моли се на Бога за нас!

 

 

Снимки

Архим. Йоан КрестянкинНовата книга с проповеди на о. Йоан КрестянкинНовата книга с проповеди на о. Йоан Крестянкин
« предишна новинаследваща новина »