ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Целият Богородичен акатист беше отслужен в Русе

20 март 2010 14:58, Русенска митрополия
Архим. Виктор чете акатиста

На 19 март, петък на Петата седмица от Великия пост, в катедралния храм „Света Троица” в Русе беше отслужено последованието на Малкото повечерие с целия Богородичен канон и акатист.

Четирите статии на Богородичния акатист бяха прочетени съответно от ст. ик. Минко Казаков, архим. Виктор (Мутафов), Месемврийския епископ Иаков и Русенския митрополит Неофит. След прочитането на четвъртата статия от акатиста Негово Високопреосвещенство произнесе проповед, посветена на възпяваната многократно в отслуженото последование Пресвета Дева Мария. Митрополит Неофит наблегна на един от образите, които се използват в акатиста, за да се оприличат достойнствата на св. Богородица, образа на небесната врата, която се отваря за търсещите спасение в Христа Иисуса. В проповедта бяха използвани множество цитати от Свещеното Писание, свързани с Божията Майка - вратата за нашето спасение и „стълба небесна, по която слезе Бог”.

Радвай се, Невесто неневестна!

 

 

Снимки

Архим. Виктор чете акатистаМесемврийският епископ Иаков чете III статия от акатистаРусенският митрополит Неофит чете IV статия на акатистаМитрополит Неофит чете IV статия на акатистаМитрополит Неофит чете IV статия на акатистаМитрополит Неофит чете IV статия на акатистаКадене с благовонен тамян

Видео

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »