ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Слънчев бряг"

20 март 2010 21:30, Ловчанска митрополия
"Слънчев бряг"

В началото на всяка пролет, вече 21 години, в Ловеч се прави едно възпоменание - на всички невинно убити по време на комунистическия режим в България.

Когато идваш в града с автомобил и по някаква причина вдигнеш главата си към скалните масиви, които заобикалят Ловеч, ще видиш кръст. Този кръст означава мястото, където много човешки същества без логична причина и по особено зверски начин са намерили смъртта си. Това е "Слънчев бряг".

Тук в скалата зее огромен кратер, изсечен от ръцете на около 1500 заточени без съд и присъда българи, защото са били част от интелигенцията на онова време, отказала да приеме стандартите на комунистическия светоглед или просто защото са изглеждали по-различно.

Работният ден в изправителния лагер е започвал точно в 4,00 ч. сутринта и завършвал в 22,00 всеки ден, в дъжд, студ, сняг. Нормата, която трябвало да превъзпитава "непокорните", варирала между 6 и 20 кубика камъни дневно, добивани буквално от земята с голи ръце. Този, който не си изпълнел заданието, бил пребиван.

Мнозина намерили смъртта си тук, в тази каменна голгота. Телата не били връщани на роднините, за да не всяват смут и за назидание.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил със свещеници от Ловеч отслужи на това печално място панихида и се обърна към събралото се множество с думи на болка и съжаление. Той каза, че садизмът не е присъщ на човека, той не е естествена страст и за да стане някой садист, той трябва да се "потруди" за това, да "усъвършенства" себе си в злото. И още, че мракът винаги се бори срещу просвещението. Християнството учи на любов и просвещава човека, затова е необходимо да възжелаваме тази добродетел, за да не позволим на мрака да ни владее.

 

 

Снимки

"Слънчев бряг""Слънчев бряг""Слънчев бряг""Слънчев бряг"Част от кариерата"Слънчев бряг"
« предишна новинаследваща новина »