ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Богородица - Левишка" в Призрен

21 март 2010 18:17, Българска Патриаршия
Архиерейска св. Литургия в Призрен

На 20 март 2010 г. за първи път след мартенския погром през 2004 г. в храм "Пресвета Богородица", наричана "Левишка", който се намира в центъра на Призрен, Косово, бе отслужена света Литургия. Тя бе отслужена от Негово Преосвещенство епископ Атанасий (Йевтич) в съслужение с викарния епископ Теодосий и свещенослужители от Рашко-Призренска и Захумско-Херцеговишка епархия. Молитвено участие са взели и монахини от Жичкия манастир и от Печката патриаршия и Кончула, както и вярващ народ от Призренския край.

Пред около стотина вярващи администраторът на Рашко-Призренска и Захумско-Херцеговишка епархия – епископ Атанасий и епископ Теодосий са отслужили малкия чин на освещаване на храм.

„Света Богородица - Левишка” е най-старата църква в Призрен, катедрален храм на Призренския православен диоцез. За първи път се споменава в грамота на византийския император Василий II от 1018 година като манастир. Била е разрушена през XII век. Днешната църква е издигната през 1306-1307 година от крал Стефан Милутин.

Текст: Александра Карамихалева
Информация и снимки: Официален сайт на СПЦ

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Призрен
« предишна новинаследваща новина »